Diesels beter voor milieu dan elektromotoren

Veel mensen denken dat elektromotoren niet zo belastend zijn voor het milieu, omdat deze in vergelijking met verbrandingsmotoren veel schoner zijn en geen fossiele brandstoffen verbruiken. Toch blijkt dit niet het geval te zijn, althans dat is wat een Zwitsers onderzoek uitwijst.

Onderzoekslab EMPA, gesteund door de Zwitserse overheid, kwam namelijk onlangs met een onderzoeksverslag waaruit blijkt dat de schone dieselmotoren van tegenwoordig beter zijn voor het milieu dan veel elektromotoren. De onderzoekers testten een moderne dieselmotor met een verbruik van 3.9 liter per 100 kilometer. Uit het onderzoek bleek dat deze motor minder belastend voor het milieu is dan een onderzochte motor die wordt aangedreven door batterijen.

De oorzaak van dit verschil is de manier waarop de door de elektromotor verbruikte stroom wordt opgewekt. Dit gebeurt namelijk nog te vaak op milieuonvriendelijke manieren als bijvoorbeeld het verbanden van gas of kolen. De oplossing zou kunnen schuilen in groene stroom. Maar totdat de stroom die wordt gebruikt om de aandrijving van een elektromotor te realiseren niet wordt opgewekt op een milieuvriendelijke manier, is de dieselmotor relatief gezien een schonere oplossing, aldus de EMPA.

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.