woensdag 24 april 2024

Energica: Spraakbesturing voor motorfietsen

Spraakbesturing kan zeer nuttig zijn en soms zelf een opluchting. Energica ziet potentieel in deze technologie en werkt aan een spraakbesturingssysteem dat ooit een plekje moet krijgen in hun elektrische motorfietsen.

Samenwerking met industriële reuzen

Energica werkt aan het project, dat kunstmatige intelligentie omvat, in samenwerking met Cellularline en Alascom. De eerste is een toonaangevende leverancier van smartphone-accessoires, de tweede een telecommunicatiebedrijf. Het ontwikkelde systeem is ontworpen om de intercomproducten van Cellularline en de mobiele app van Alascom te synchroniseren zodat communicatie tussen de motorfiets en de berijder tot stand kan komen.

2021 Energica Ego RS
Heeft Energica straks een spraakgestuurd menu in het tft-display?

‘Kunstmatige intelligentie is een snelgroeiende trend, vooral in de interactie tussen bestuurder en voertuig,’ zegt Energica Motor Company CTO Giampiero Testoni. ‘Ook op dit gebied innoveren wij al jaren om onze klanten een geavanceerd product aan te bieden dat zowel nuttig als responsief is. Dankzij dit innoverende communicatieprotocol kan de bestuurder gemakkelijk en zonder afleiding toegang krijgen tot informatie over zijn voertuig. Bij de ontwikkeling van dit project hebben we vertrouwd op leiders uit de sector, zoals Cellularline en Alascom.’

Nieuw in 2021: Energica RS-modellen. Kun jij ze aan?

Sneller en veiliger aanpassingen

In de toekomst zou het onnodig kunnen worden een menu te doorlopen om een instelling op de motorfiets te vinden. De implementatie als een spraakcommando, bijvoorbeeld om de tractiecontrole of iets dergelijks te wijzigen, zou veel sneller kunnen worden geïmplementeerd. Bovenal zou het een veiligheidswinst betekenen, omdat je niet op het display hoeft te kijken om te weten wat je aan het doen bent…

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen