Even peilen > Bandenspanning

Bandenspanning, altijd weer een spannend onderwerp (of niet) dat in de praktijk toch vaak wordt ‘vergeten’. Sommige mensen durven zelf hun bandenspanning niet te controleren onder het non-excuus a-technisch of bang dat er teveel lucht uit loopt. Anderen denken onterecht dat als de dealer het gedaan heeft, de spanning de rest van het seizoen op peil blijft. Weer anderen zien de noodzaak niet of vergeten het.

Toch is de juiste bandenspanning cruciaal voor een goede wegligging, goed stuurgedrag en vooral ook de hoeveelheid grip op de weg. Even peilen, met de nadruk op ‘even’, is dus best belangrijk. Net als het daarbij op de juiste spanning brengen van de band. Weet je de juiste spanning niet (volgens opgave van de bandenfabrikant), neemt dan 2,5 bar voor en 2,9 bar achter als leidraad. Bij sologebruik kun je wel 0,2 bar minder nemen. Maarreh, hoe zit het met jou en bandenspanning?

Mijn bandenspanning…
A. Controleer ik aan het begin van het seizoen.
B. Controleer ik vaak.
C. Controleer ik wel, maar ik weet de juiste spanning niet.
D. Vergeet ik vaak te controleren, maar de intentie is er.
E. Ik hou niet van spanning.

Geef je mening aan de rechterkant van deze pagina!

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.