‘Hardrijders niet beboet door digitale flitspalen’

De nieuwste generatie motoren worden niet herkend door digitale flitspalen. Bezitters kunnen daarom hoogstwaarschijnlijk niet bekeurd worden als ze te snel rijden. Dit meldt het AD woensdag. De nieuwe digitale flitspalen zullen alle oude, analoge flitspalen gaandeweg vervangen. De nieuwe flitspalen werken met lussen op de weg die reageren op staal. Maar omdat de nieuwste motoren nauwelijks nog staal bevatten, merken de lussen deze motoren niet op.

Woordvoerder Ernst Koelman van het OM zegt dat ‘dit in theorie mogelijk is’. Er is echter geen reden om in actie te komen omdat het OM dit niet als groot probleem ziet. In België speelt dit probleem echter al wel. Ben Helsen van de afdeling Elektromechanica en Telematica van het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer zegt dat de Vlaamse versies van de digitale flitspaal de nieuwe generatie motoren inderdaad niet opmerken.

De detectielussen komen in Vlaanderen van het merk Gatsometer, welke ook in Nederland wordt gebruikt. De leveranciers van digitale flitspalen – Peek, CSC en Robots – zwijgen over de technische fouten. VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot noemt de situatie knullig. “Het OM moet dit probleem wel degelijk erkennen. ” Volgens Aptroot is het verstandig de oude flitskasten niet te vervangen. Nederland telt momenteel 188 digitale flitspalen, volgend jaar komen er zestig bij en in 2015 moeten het er zeshonderd zijn.

Bron en foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.