In stille uren naar 120

Weggebruikers hoeven op de spiksplinternieuwe tienbaanssnelweg tussen Amsterdam en Utrecht binnenkort het gaspedaal niet langer al bij honderd kilometer per uur los te laten. Demissionair minister Eurlings (Verkeer) wil de maximumsnelheid daar op rustige tijden verhogen naar 120 kilometer per uur, meldt De Telegraaf.

De CDA-bewindsman loopt daarmee vooruit op de evaluatie van enkele proeven met dynamische snelheden op de A1, de A12 en de A20. "Niemand begrijpt dat je op zo'n nieuw breed stuk asfalt ook in de avonduren nog een beperkte snelheid zou moeten rijden", zegt Eurlings. "Dat roept weerstand op bij weggebruikers. Daarom wil ik een hogere maximale snelheid op momenten dat het rustig genoeg is, bijvoorbeeld 's avonds en 's nachts."

Voor het A2-traject tussen de knooppunten Holendrecht en Maarssen viel in 2006 onder het kabinet-Balkenende II (CDA en VVD) het besluit tot verbreding van de uiterst filegevoelige A2. Toen werd aangenomen dat ook de maximumsnelheid terug moest naar 100. Daarvan stapt Eurlings nu af. "Ik heb er alle vertrouwen in dat zal blijken dat ook hier 120 mogelijk is."

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.