Minder files door weginspecteurs op de motor

Iedere minuut die een weginspecteur van Rijkswaterstaat eerder op de plaats van het ongeval is, scheelt drie minuten file aan de achterkant. Rijkswaterstaat wil daarom in het komende anderhalf jaar veel vaker motoren inzetten om ongevallen op snelwegen tijdens de spits af te handelen. Rijkswaterstaat Zuid-Holland deed een succesvolle proef, die nu landelijke navolging krijgt. Doordat inspecteurs op de motor sneller aanwezig zijn op de plaats van het ongeval dan collega’s in auto’s, lossen files achter het ongeluk in veel gevallen sneller op.

De motoren hebben vooral voordeel tijdens de spits, omdat zij niet achter aan hoeven te sluiten, maar tussen de auto's door kunnen rijden. Ook op wegen waar geen vluchtstrook is of spitsstroken zijn, hebben de motoren een duidelijk voordeel. “Tien minuten eerder ter plaatse, betekent achteraan de file een half uur minder lang wachten”, aldus Sjef Verboekend, teamleider van de weginspecteurs.

Rijkswaterstaat liet onderzoeken of inspecteurs op de motor ook daadwerkelijk sneller zijn. Een onafhankelijk bureau concludeerde naar aanleiding van de pilot in Zuid-Holland en Utrecht dat met inspecteurs op de motor de doorstroming verbetert.

Overigens is de tijdwinst buiten de spits minimaal en de motoren bewijzen vooral hun waarde bij minder grote incidenten waarbij geen gewonden zijn gevallen. De tweewielers kunnen de auto's niet vervangen; ze zijn puur bedoeld om de eerste veiligheid en doorstroming te garanderen na een ongeval. In de wegenruit rond Rotterdam rijden momenteel acht weginspecteurs op vier motoren. Ook in de regio Utrecht wordt gebruik gemaakt van een motor. In de komende anderhalf jaar moeten door heel Nederland circa 35 motoren worden ingezet, vooral op plekken waar drukte valt te verwachten.

Dat is bij de grootste steden Amsterdam en Rotterdam, maar ook bij Arnhem, Nijmegen en op plaatsen waar evenementen worden gehouden. Daarvoor moet Rijkswaterstaat nog wel honderd inspecteurs opleiden.

Bron en foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.