Minder motorrijders verongelukt in 2010

UPDATE 19 april
Het instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek S.W.O.V. en Veilig Verkeer Nederland (VVN) twijfelen aan de cijfers over het aantal verkeersdoden. De organisaties zeggen dat er aanwijzingen zijn dat de politie ongevallen minder nauwkeurig registreert dan voorheen. De S.W.O.V. vindt dat de cijfers geanalyseerd moeten worden en pleit voor een betere registratie van verkeersongevallen door de politie. VVN sluit zich daarbij aan. Die organisatie is ook bezorgd over de grote stijging van het aantal voetgangers dat overlijdt in het verkeer. Dit meldt de NOS vandaag.

BERICHT 18 april
In het verkeer zijn vorig jaar 640 mensen om het leven gekomen. Dat is 11 procent minder dan in 2009, toen er 720 doden vielen. Dit blijkt uit maandag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS en de Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Er zijn vooral minder slachtoffers onder personen jonger dan 40 jaar en onder fietsers en automobilisten, maar ook onder motorrijders zijn minder doden te betreuren.

Nadat de laatste jaren het dodental onder motorrijders bij verkeersongevallen licht was gestegen, is dit aantal in 2010 met tien procent gedaald. In totaal 63 motorrijders vonden vorig jaar de dood als gevolg van een ongeval in het verkeer (dat waren er 70 in 2009 respectievelijk 67 in 2008).

De KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) volgt de ontwikkelingen op verkeersgebied op de voet en voert een actief beleid om in de toekomst het aantal slachtoffers nog verder omlaag te krijgen. “Wij zijn tevreden dat de tendens naar beneden wijst en dat het aantal verongelukte motorrijders in absolute zin is gedaald, maar we kunnen niet blij zijn. Nog steeds zijn er te veel slachtoffers te betreuren, met te veel persoonlijk leed als gevolg”, zegt Patrice Assendelft, directeur van de KNMV.

“Daarom zal de KNMV voortgaan op de ingeslagen weg, die bestaat uit het verbeteren en ontwikkelingen van motoropleidingen, plus een stuk voorlichting aan alle weggebruikers, inclusief automobilisten. Met steun van de overheid zou met name die laatste groep beter geïnformeerd moeten worden.”

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.