Motor & Film > Mask (1985)

De motorbende in Mask ontfermt zich liefdevol over de mismaakte zoon van bikermama Cher. De film markeert de verbetering van het motorrijdersimago in de jaren tachtig. Er komen heel veel motorfietsen voor in Mask. Maar voor het verhaal zijn ze van geen enkel belang. Zoals in andere films voortdurend auto’s in beeld komen, om de simpele reden dat mensen die nu eenmaal gebruiken om van A naar B te komen, zo spelen motoren een prominente figurantenrol in Mask. Wel van belang is het milieu waarin de film zich afspeelt: de wereld van bikers, van spijkersjasjes zonder mouwen.

Dat Mask is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Roy Lee Dennis (1961-1978) vormt een geldig excuus voor het nogal magere verhaaltje. Roy’s echte moeder, Florence ‘Rusty’ Tullis, stond rond het uitkomen van Mask kortstondig in de schijnwerpers. Zij werd in 1936 geboren en verkeerde vanaf haar veertiende in het gezelschap van bikers en marihuanagebruikers. Toen ze negentien was maakte ze deel uit van motorstuntteam Speedy Babs and his Cyclettes, totdat aan het licht kwam dat ze amfetamine gebruikte. Op 11 november 2006 – op zeventigjarige leeftijd – overleed zij aan de gevolgen van een motorongeluk. Ook een mooie film.

Lees meer in MOTO73 nummer 7, die nu in de winkel ligt.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.