Motorziel

De laatste decennia onderging de motorfiets een metamorfose. Van een praktisch en goedkoop vervoermiddel veranderde het in een statussymbool en hobbyartikel. In het boek ‘Motorziel, een kleine sociologie van een machine’ gaat Warna Oosterbaan op zoek naar het bestaansrecht van de hedendaagse motor. Auto’s hebben de vervoersfunctie grotendeels overgenomen, waarvoor dient de motorfiets dan nog? Niemand hoeft Oosterbaan iets over schrijven te leren. De tien korte verhalen lezen soepel. Van een bijzonder hoogleraar journalistiek en redacteur bij NRC Handelsblad verwacht je niet anders. Bovendien is de auteur overduidelijk een fervent motorrijder en goed ingevoerd in de techniek.

Eigenlijk hebben we maar één kritische vraag: op welke doelgroep richt Oosterbaan zich? In het eerste verhaal beschrijft hij als een echte expert perfect en beeldend de charme van een reis naar Spanje. De worsteling met de hoge temperaturen en de afstanden spreken de meest verstokte motorrijders aan. Daarom is het contrast met andere verhalen zo opmerkelijk. Daarin beschrijft hij doodleuk op beginnersniveau allerlei motortypen: “Een off the road heeft een hoog stuur en noppenbanden.”

Het duale karakter van het boek is waarschijnlijk het gevolg van het hergebruik van verhalen die eerder in NRC verschenen. Je mag bij die lezersgroep niet hetzelfde kennisniveau van motoren verwachten als bij de gemiddelde motorrijder. Desondanks leest het boek heerlijk en filosofeert Oosterbaan er aan de hand van motorontwerpen, films, grote motormerken en maatschappelijke ontwikkelingen lekker op los om te ontrafelen welke functie een motorfiets nog heeft. Totaal nieuwe inzichten biedt hij niet, maar dat maakt het boek niet minder lezenswaardig. Het ISBN is 978 90 457 0416 6 en het boek kost € 15. Leuk voor op vakantie!

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.