De laatste decennia onderging de motorfiets een metamorfose. Van een praktisch en goedkoop vervoermiddel veranderde het in een statussymbool en hobbyartikel. In het boek ‘Motorziel, een kleine sociologie van een machine’ gaat Warna Oosterbaan op zoek naar het bestaansrecht van de hedendaagse motor. Auto’s hebben de vervoersfunctie grotendeels overgenomen, waarvoor dient de motorfiets dan nog? Niemand hoeft Oosterbaan iets over schrijven te leren. De tien korte verhalen lezen soepel. Van een bijzonder hoogleraar journalistiek en redacteur bij NRC Handelsblad verwacht je niet anders. Bovendien is de auteur overduidelijk een fervent motorrijder en goed ingevoerd in de techniek.
Eigenlijk hebben we maar één kritische vraag: op welke doelgroep richt Oosterbaan zich? In het eerste verhaal beschrijft hij als een echte expert perfect en beeldend de charme van een reis naar Spanje. De worsteling met de hoge temperaturen en de afstanden spreken de meest verstokte motorrijders aan. Daarom is het contrast met andere verhalen zo opmerkelijk. Daarin beschrijft hij doodleuk op beginnersniveau allerlei motortypen: “Een off the road heeft een hoog stuur en noppenbanden.”
Het duale karakter van het boek is waarschijnlijk het gevolg van het hergebruik van verhalen die eerder in NRC verschenen. Je mag bij die lezersgroep niet hetzelfde kennisniveau van motoren verwachten als bij de gemiddelde motorrijder. Desondanks leest het boek heerlijk en filosofeert Oosterbaan er aan de hand van motorontwerpen, films, grote motormerken en maatschappelijke ontwikkelingen lekker op los om te ontrafelen welke functie een motorfiets nog heeft. Totaal nieuwe inzichten biedt hij niet, maar dat maakt het boek niet minder lezenswaardig. Het ISBN is 978 90 457 0416 6 en het boek kost € 15. Leuk voor op vakantie!