Namaak-Vespa’s in de shredder

De Hoge raad in Parijs (Tribunal de Grande Instance) heeft uitspraak gedaan naar aanleiding van een juridische actie van de Piaggio Group om haar eigendomsrechten te beschermen tijdens de ‘Salon de la Moto et du Scooter’ in 2011. Als gevolg van de gerechtelijke uitspraak moeten 49 in beslag genomen scooters onmiddellijk worden vernietigd. Deze scooters werden tentoongesteld tijdens de motor- en scootershow in Parijs. De getoonde scooters vormden een schending van de eigendomsrechten van Piaggio, oordeelde ook de rechter. Het bedrijf dat de namaak-Vespa’s toonde moet tevens alle gerechtskosten betalen.

“Piaggio Vespa BV bestudeert, samen met het hoofdkantoor, de mogelijkheden om ook op de Benelux-markt de schaamteloze en kwalitatief inferieure kopieën van de markt te weren,” zegt Alex van den Hoff, Country Manager van Piaggio Vespa bv. “Uiteraard om onze eigen belangen veilig te stellen, maar ook om de consument te beschermen. Argeloze kopers denken een scooter met het kwaliteitsniveau en de uitstraling van Vespa gekocht te hebben, maar komen van een zeer koude kermis thuis.”

Ook tijdens de Eicma-beurs vorig jaar gaven imitatie-Vespa’s aanleiding tot justitieel ingrijpen. Zeker in Italië, het thuisland van Vespa en de bakermat van de scooter, betekenden de imitaties uit China een grove schending van de rechten van Vespa. Piaggio ondernam direct juridische stappen en de namaak-Vespa’s werden direct door de ‘Guardia di Finanza’, onderdeel van het Ministerie van Economie en Financiën, in beslag genomen. Twee van de vijf stands moesten gesloten worden omdat er geen andere, eigen modellen getoond konden worden. Ook het jaar daarvoor waren er op de Eicma al imitatie-scooters geconfisqueerd, waaronder een kopie van de Piaggio MP3.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?