Opnieuw praktijktest tegen spookfiles

Onderzoeksbureau TNO houdt zondag op de A270 tussen Helmond en Eindhoven de tweede van drie praktijktesten dit jaar om spookfiles te voorkomen. De weg is van negen uur 's ochtends tot zes uur 's avonds in de richting van Eindhoven afgesloten voor het normale verkeer.

De proef is een vervolg op de testen die een jaar geleden zijn gehouden. Een spookfile ontstaat als een weggebruiker plotseling remt of van baan verandert en het achteropkomend verkeer moet afremmen. De oorzaak van de file is voor weggebruikers dan vaak onduidelijk.

Bij de proef rijden zeventig auto’s in een lange rij waarbij een klein deel is uitgerust met speciale apparatuur. In sommige gevallen reageert de auto zelf op het gedrag van medeweggebruikers. In andere gevallen krijgt de automobilist een advies op een schermpje in de auto, bijvoorbeeld vaart minderen.

TNO legt het rijgedrag van de automobilisten met camera’s vast. Op 8 mei houdt TNO op hetzelfde traject de derde en laatste proef. In het weekeinde van 14 en 15 mei vinden demonstraties voor het publiek plaats en is de weg wederom in beide richtingen dicht.

Bron en foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.