Politie start grootste verkeersactie ooit

De politie is begonnen met de grootste verkeersactie gericht tegen gevaarlijk rijgedrag ooit. Zo'n dertigduizend agenten openen de jacht op automobilisten die zich laten afleiden door hun telefoon, navigatiesysteem of iets anders. Afleiding kost jaarlijks tientallen levens, zegt korpschef Bert Wijbenga in het AD.

Volgens Wijbenga, chef van de politie in Lelystad, maar landelijk belast met de portefeuille Verkeer, is er een hardnekkige groep waarbij niet doordringt dat andere bezigheden in de auto gevaarlijk zijn. "Die moeten we in de portemonnee raken om ze bewuster te maken."

Mensen die bezig zijn met hun telefoon, maar wel nog recht rijden, worden aan de kant gezet en krijgen een waarschuwing. Bij bestuurders die slingeren leidt dat zelfs meteen tot een boete die kan oplopen tot 2500 euro.

Uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid zou zijn gebleken dat afleiding bij tachtig procent van de ongelukken een rol speelt. Zo leidt bellen tot een tragere reactietijd van een kwart seconde en bij het invoeren van een nummer is dat nog meer. Handsfree bellen scoort nauwelijks beter volgens dit onderzoek.

Aan de politieactie is en campagne gekoppeld met de naam 'Afleiding in het verkeer'. De campagne is een samenwerking van het ministerie van Verkeer & Waterstaat, Veilig Verkeer Nederland, RAI, het KLPD, BOVAG en de ANWB.

Bron en foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.