Proef met snelheidsslot

Er komt een proef met het zogenaamde snelheidsmonitor in combinatie met een snelheidsslot. Daarbij krijgt een automobilist, maar wellicht later ook een motorrijder, die te hard rijdt eerst een paar waarschuwingen te zien op een schermpje en als hij die negeert wordt de snelheid automatisch zo ingesteld dat hij niet harder kan rijden dan de maximumsnelheid. Deze gedwongen ISA-variant zal eerst bij vrijwilligers worden ingebouwd die te boek staan als notoire hardrijder. Die mogen het systeem een aantal maanden testen in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland.

Het ministerie van Infrastructuur en milieu heeft twee technische systemen laten uitwerken: een snelheidsslot en een snelheidsmonitor. Bij een snelheidsslot kan het voertuig niet harder rijden dan de geldende snelheidslimiet. Bij een snelheidsmonitor krijgt de bestuurder feedback over de gereden snelheid en overschrijdingen van de snelheidslimiet. Als het systeem meerdere overschrijdingen registreert wordt aan het gedrag de consequentie verbonden dat de snelheidsmonitor voor een bepaalde tijd omschakelt in een snelheidsslot, zodat de bestuurder niet meer sneller kan rijden dan is toegestaan.

Om de effecten op het gedrag van de deelnemers goed in kaart te kunnen brengen kent de pilot een looptijd van zeven maanden met diverse feedbackmomenten. Daarnaast worden de systemen zelf gedurende de proef nauwkeurig onder de loep genomen om de technische mogelijkheden en onmogelijkheden goed in kaart te brengen.

Een belangrijke randvoorwaarde voor het functioneren van de technische systemen is een digitale snelhedenkaart. Een geschikte kaart zal worden ingekocht bij een kaartleverancier. Omdat een 100 procent nauwkeurige kaart op dit moment niet bestaat wordt er in het pilotgebied een extra betrouwbaarheidsslag gemaakt door snelheden van veel gereden routes in de voormeting op juistheid te controleren.

Na verwachting gaat de proef medio 2011 van start.

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.