‘Puntenrijbewijs is geldverspilling’

De verkeersveiligheid wordt nauwelijks groter door het puntenrijbewijs en het kost geld om van iedere bestuurder een verkeersverleden te registreren. Dit stellen de ANWB en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

De organisaties noemen het ‘zinloos en een geldverspilling’ het puntenrijbewijs in Nederland in te voeren, zo meldt het Financieele Dagblad maandag. Alleen kort nadat het systeem is ingevoerd rijden chauffeurs voorzichtiger, daarna ebt het effect weg, zo zou blijken uit een onderzoek van de SWOV. Dit komt volgens de organisaties doordat de pakkans niet wordt verhoogd.

“Stop het geld niet in een puntensysteem, maar in meer verkeerscontrole”, zo stelt Guido van Workum, directeur van de ANWB. Het puntenrijbewijs bestaat in Nederland nu alleen nog voor beginnende bestuurders. Door de regeling kunnen autorijders eerder hun rijbewijs verliezen bij herhaalde overtredingen zoals bumperkleven of te hard rijden.

Uit een vertrouwelijk advies aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bleek onlangs dat het OM het puntenrijbewijs voor alle Nederlanders wil invoeren.

Bron en foto: ANP
 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.