Puntenrijbewijs voor iedereen UPDATE

UPDATE 1-4-2011
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil niet versneld haar plannen voor de toekomst van het rijbewijsstelsel bekend maken, meldt nu.nl. Onlangs werd bekend dat het OM pleit voor een puntenrijbewijs voor iedereen. Sommige fracties zijn hier ook voorstander van en willen dat de minister snel een plan presenteert, omdat het puntenrijbewijs een langslepend dossier begint te worden.

Schultz van Haegen wil echter de kwestie eerst goed uitzoeken en werkt met collega Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan een plan. De bewindsvrouw denkt dit najaar haar visie op de toekomst van het 'rijbewijshuis' te kunnen presenteren. Daarna kan ze, afhankelijk van die visie, een start maken met het wijzigen van wetten, dus zo'n puntenrijbewijs kan nog wel even duren.

In de Kamer stelde ze daarom dat het nu nog veel te vroeg is om over het rijbewijshuis te praten. Vragensteller Ineke van Gent (GroenLinks) refereerde vervolgens aan het OM-stuk van vrijdag. "Maar ik ben op dit vlak niet met iets naar buiten gekomen", memoreerde de minister. "Er ligt een stuk van het OM uit november 2010 op straat. Daar denk ik het mijne van, maar wij moeten eerst studeren op de diverse opties."

Belangrijke vragen die wat Schultz betreft beantwoord moeten worden zijn bijvoorbeeld wie de strafpunten moet bijhouden. Of dat bijvoorbeeld het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) of het OM moet zijn. Dus of de eventuele komst van een puntenrijbewijs bestuursrechtelijk of strafrechtelijk moet worden ingebed.

BERICHT 25-3-2011
Het Openbaar Ministerie wil dat het systeem van het puntenrijbewijs voor elke automobilist of motorrijder gaat gelden. Dat heeft het OM geadviseerd aan de ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Het systeem werkt simpel, iedereen begint met negen punten. Voor overtredingen als rijden met alcohol op, bumperkleven of te hard rijden verlies je vier punten. Als je twee keer binnen vijf jaar wordt gepakt, ben je minimaal zes maanden je rijbewijs kwijt. Deze straftijd kan uitlopen tot een of zelfs anderhalf jaar. 

Het rijbewijs moet een vorm krijgen van een vergunning, zodat er bij intrekking geen rechter bij hoeft te komen. Overtredingen als alcohol en asociaal rijgedrag worden harder bestraft. Dan moet je door het doen van rijdopdrachten of aso-cursussen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen laten zien dat je rijvaardigheid nog goed is.

Foto: ANP
 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.