Racespellen beïnvloeden rijgedrag jongeren

Jongeren die vaak naar actiefilms kijken of ‘racing-games’ spelen, staan positiever tegenover risicovol rijgedrag, overdreven snelheid en joyriding. En bovendien gaan deze jongeren na het behalen van hun rijbewijs effectief vaker snel of roekeloos rijden. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. Achtervolgingsscènes maken bijvoorbeeld een belangrijk deel uit van actiefilms.

In dergelijke films is er veel ‘risicovol rijgedrag’ te zien, maar de mogelijke gevolgen hiervan worden nauwelijks getoond. In bepaalde computerspelletjes zoals ‘racing-games’ en ‘drive’em up-games’ wordt de jongere zelf de bestuurder, en is het vaak de bedoeling om zo snel mogelijk te rijden of om doelbewust mensen van de weg te maaien.

Onderzoekster Kathleen Beullens ondervroeg 2193 jongeren op twee verschillende momenten. Bij de eerste bevraging zaten de jongeren in het vijfde of zesde middelbaar. Ze vulden een vragenlijst in over hun mediagebruik en over hun houding tegenover risicovol rijgedrag in het verkeer. De jongeren hadden op dat moment nog geen rijbewijs, maar ‘racing- en drive’em up’-games bleken heel populair.

Twee jaar later hadden de meesten hun rijbewijs op zak en werden de jonge adolescenten ondervraagd over hun persoonlijk rijgedrag op de weg. Daarbij bleek dat jongeren die vaak racing-games spelen en van actiefilms genieten een positievere houding tegenover risicovol rijgedrag hebben én ze geven later zelf aan dat ze effectief sneller en roekelozer rijden.

De resultaten van dit onderzoek zijn ook op vlak van preventie belangrijk, aldus de onderzoekster. “Wanneer we bijvoorbeeld weten welke programma’s een aanzet geven tot gevaarlijk rijgedrag bij jongeren, kunnen hier omheen gerichte preventiecampagnes worden opgezet.”

Foto: ANP
Bron: Verkeersnet.nl

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.