Ruim negen procent meer files

De filezwaarte (lengte file maal duur file) in Nederland is het afgelopen jaar met negen procent toegenomen. Volgens de ANWB hebben vooral weggebruikers in de regio Amsterdam en het midden van het land dat kunnen merken. Op de snelwegen rond Eindhoven nam de filezwaarte, door de opening van de nieuwe rondweg, als enige regio af ten opzichte van 2009.

2010 begon en eindigde met sneeuw. Dat heeft ook bijgedragen aan de toegenomen filezwaarte. Maar liefst drie spitsen zijn, door winters weer, in de top 10 van drukste spitsen aller tijden beland. Weersomstandigheden hebben grote invloed op de filezwaarte. De 9 procent stijging is vooral toe te schrijven aan de tweede helft van het jaar, met veel regen en sneeuw.

In de lijst met grootste knelpunten stijgen vooral de A4 Amsterdam-Den Haag tussen Roelofarendsveen en Hoogmade en de A20 bij Rotterdam tussen de knooppunten Terbregseplein en Kleinpolderplein. De A12 van Utrecht naar Den Haag dankt zijn hogere notering aan de grootschalige wegwerkzaamheden afgelopen zomer. Tussen Woerden en Gouda is een spitsstrook aangelegd. Door de aanleg van extra rijbanen bij Eindhoven is de filezwaarte daar sterk afgenomen.

Opvallend is de toegenomen drukte tijdens de zomermaanden. Zo stonden er in de regenachtige maand augustus veel meer files dan vorig jaar. Het lijkt er verder op dat door de economische dip meer Nederlanders dicht bij huis bleven dan andere zomers. Ook zorgden werkzaamheden aan veel wegen voor extra files.

Bron: verkeersnet.nl
Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.