Taalbarrière voorkomt zware boete

Een Franstalige automobilist is door de politierechter in het Belgische Bergen vrijgesproken van een snelheidsovertreding, omdat de flitser waar hij door geflitst werd, Nederlandstalig was. De politierechter vond dat niet gegarandeerd kon worden dat de flitspaal goed afgesteld stond, omdat de Franstalige politie alleen een Nederlandstalige handleiding tot hun beschikking had, meldt Het Laatste Nieuws.

Toen de man met een snelheid van 87 kilometer per uur werd geflitst waar 50 kilometer per uur is toegestaan, nam hij een advocaat in de arm. De snelheidsovertreding van meer dan 30 kilometer per uur betekende voor de man een boete van zeshonderd euro en een achtdaagse rijontzegging.

Advocaat Christophe Redko ontdekte echter dat de flitspaal van het Nederlandstalige merk Gatso was en kwam erachter dat slechts drie pagina's van de handleiding van de paal in het Frans waren. Zeventig bladzijden waren Nederlandstalig. Goed onthouden dus, je weet maar nooit…

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.