Uitgelekte plannen 130 op snelweg voorbarig

De uitgelekte brief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu over op welke snelwegtracés geëxperimenteerd mag worden met een snelheid van 130 kilometer per uur was voorbarig en niet volledig. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) woensdag in een debat met de Tweede Kamer over mobiliteit en luchtkwaliteit.

Schultz zei dat ze via diverse media heeft gehoord waar weggebruikers, bij wijze van proef, harder mogen rijden. Kamerleden wilden weten of die berichten juist zijn. ''Daar kom ik op korte termijn op terug'', antwoordde ze. De VVD-bewindsvrouw heeft altijd gezegd dat ze voor 1 maart met een brief komt over het verhogen van de snelheid op wegen.

De minister vindt het vreemd dat sommige partijen concluderen dat het kabinet zijn belofte niet nakomt omdat aanvankelijk wordt getest op een beperkt aantal tracés. ''Ik start met een aantal experimenten omdat je het zorgvuldig moet doen'', aldus Schultz. ''De verkeersveiligheid en luchtkwaliteit moeten in orde zijn. Of we het dan te langzaam invoeren en op te weinig plekken? Nee, we moeten ons nu eenmaal aan de normen houden. In de uiteindelijke brief zult u dat terug zien'', zei ze tegen de parlementariërs.

In media verschenen onlangs berichten waar de proeven gehouden zullen worden. Onder meer de Afsluitdijk (A7) werd genoemd. De A6 tussen Almere en Joure, de A2 (Everdingen-Deil) en A16 (Moerdijk-Breda) zou Schultz eveneens op de korrel hebben voor de testfase.

In het regeerakkoord is overigens niet alleen de verhoging van 120 naar 130 kilometer een streven. Ook het verhogen van bijvoorbeeld 100 naar 120 kilometer is een wens van de VVD, het CDA en gedoogpartij PVV.

Bron en foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.