Weblog > De ultieme slagzin

“Stil jongens, ik denk dat ik hem heb.” Acht paar ogen draaien zich verwachtingsvol richting Pieter-Bas. Het zou toch niet? Zou deze ambtenaar zich wederom ontpoppen tot een briljant marketingman en verkeersstrateeg? De spanning in het muisgrijze vergaderhok op de zesde verdieping van het ministerie is te snijden. “Zijn jullie er klaar voor, zit iedereen?” Acht driftig knikkende hoofden bevestigen dat iedereen klaar is voor de volgende slagzin van PB, zoals zijn collega’s hem al liefkozend noemen. “Oké jongens, ik dacht aan het volgende: Geef geen gas met je anus.”

Een oorverdovende stilte volgt. Overdonderd kijken alle leden van het Taskforce Verkeersveiligheid elkaar aan. Juffrouw Betje ontwaakt het eerst uit haar euforische toestand. “Oh PB, je flikt het hem weer, wat ben je toch een geweldenaar. Ik denk dat ik deze slogan zelfs beter vind dan jouw eerdere ‘Word geen slaaprijder’ en ‘Rij 80 in z’n vijf’. En ik vind hem minstens zo goed als ‘Rij met je hart.’ Geef geen gas met je anus, wat een fantastische volzin. Ik snap de dubbele bodem, het is briljant. Hij heeft humor, hij heeft inhoud, het is een instantklassieker. By the way, heb je al een vriendin?”

Daverende beuken op schouders en juichkreten vullen de normaal hol klinkende vergaderruimte. Cynicus De Boer laat als eerste een tegengeluid horen: “Collega’s, zijn we niet iets te populair bezig? Gaat het niet om de inhoud van ons verhaal?” “Geen inhoud? Geen inhoud?”, valt Pieter-Bas uit. “De Boer, weet jij wel hoe gevaarlijk het is als mensen gas geven met hun anus? Ze kunnen in een noodgeval onmogelijk snel genoeg bij hun rem. Levensgevaarlijk is het, en wij gaan ze dat vertellen. Als wij verkeersdeelnemers op dit vlak iets van bewustwording bijbrengen, schat ik dat dit jaarlijks zeker tien verkeersdoden scheelt.”

De nog altijd extatische Betje valt hem bij. “En De Boer, weet je wel hoe gevaarlijk het is als motorrijders gas geven met hun anus?” Nee, dat weet De Boer natuurlijk niet. “Ondanks dat het heel lastig doseren is, doen sommige wildebrassen het toch. Er bestaan zelfs waaghalzen die op die manier wheely’s trekken. Of ze rijden zo doodleuk door de file. Levensgevaarlijk, bovendien geeft het alleen maar rotzooi. Laten we motorrijders vertellen dat gas geven ook met hun rechterhand kan. Dat moet toch ook veel comfortabeler zijn? Maar dat laatste moet ik eerst laten onderzoeken, ik heb namelijk nog nooit een motorfiets van dichtbij gezien.”

De Boer geeft zich gewonnen, tegen zoveel argumenten kan hij niet op. Net als bij eerdere campagnes somt de doorgewinterde marketingman direct alle te nemen stappen op. “We moeten het reclamebureau inschakelen, een vermogen aan billboards en folders laten drukken, leuke gadgets vervaardigen, een commercial maken, radiotijd reserveren en een televisiecampagne opzetten.”

Juffrouw Betje – helemaal op stoom – onderbreekt haar collega. “En we moeten nog een handige tip verzinnen. Persoonlijk ben ik er nog altijd uitermate trots op dat ik de slagzin ‘Word geen slaaprijder’ wist te vervolmaken met ‘Zorg voor voldoende frisse lucht’. Volgens mij scheelt dat zeker dertig verkeersdoden per jaar.”

Voordat PB de vergadering beëindigt neemt hij nogmaals het woord. “Lieve mensen, bedankt namens alle Nederlandse verkeersdeelnemers. Namens alle families die we behoeden voor naderend onheil. We gaan er een succesvolle campagne van maken. Ik zit alleen nog met een probleem waar ik jullie gezamenlijke denkkracht beslist voor nodig heb. Welk beeld gaan we gebruiken bij deze campagne?”

Ad

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.