Weblog > Waar ga ik kijken? UPDATE

UPDATE 5-4-2011
Hier volgt nog een kleine maar niet onbelangrijke aanvulling. Het Duitse Sport1 is gratis te ontvangen, zonder verplicht abonnement op Canal Digitaal. Wat je wel nodig hebt, is een schotel en een FTA (Free To Air) ontvanger. Dit kosten je minder dan 100 euro. Wil je betalen dan kun je Sport1 Nederland nemen via Canal Digitaal maar dat kost 9,95 euro per maand.

UPDATE 4-4-2011
Na het schrijven van onderstaand stuk werd bekend dat Motors TV dit jaar de cross-GP’s niet zal uitzenden. Voor de cross ben je dus aangewezen op promotor Youthstream. Motors TV zendt als compensatie het Amerikaanse outdoorseizoen uit. Ook het Italiaans (wegrace) kampioenschap wordt uitgezonden, net als de Night of the Jumps.

Er bestaat een mogelijkheid om het Duitse Sport1 (het voormalige DSF) met Duits commentaar via de schotel in Nederland te bekijken. Je hebt daarvoor een schotel nodig en een abonnement bij Canal Digitaal (€ 9,95 per maand).

BERICHT 31-3-2011
Tien dagen voor de eerste GP, die vorige week in Qatar werd verreden, kwam er toch nog witte rook uit de schoorstenen van Dorna en Sport1. Beide partijen zullen wel water bij de wijn hebben gedaan om tot overeenstemming te komen. En dat had als positief gevolg dat de Nederlandse raceliefhebbers de MotoGP, Moto2 en 125cc dit jaar allemaal live op de televisie kunnen volgen. Met Nederlands commentaar bij de wedstrijden en de kwalificaties; Engels bij de vrije trainingen. Vanzelf gaat dat niet, want je zult er een abonnement op moeten nemen. Daarvoor betaal je € 14,95 per maand. Dan krijg je niet alleen deze motorsport, maar ook heel veel voetbal, tennis, basketbal en golf. Van dat aanbod zal ik niet of nauwelijks gebruikmaken.

Ik weet nu al dat ik niet in de gelegenheid zal zijn alle GP’s op je televisie thuis te volgen. Bij de TT en de Tsjechische GP in Brno ben ik om het verslag voor MOTO73 te maken. Le Mans moet ik laten schieten vanwege een vakantie in zonnige streken. Op de dag van Catalunya ben ik bij de ONK-wegraces in Hengelo. Naar Mugello kan ik evenmin kijken, want in het eerste weekend van juli ga ik naar de Bikers’ Classics in Francorchamps. Vanwege het grote tijdverschil laat ik de GP van Phillip Island aan mij voorbijgaan. En uiteraard zal er nog wel eens een GP geheel of gedeeltelijk bij inschieten.

Is het dan nog wel de moeite waard om een abonnement te nemen als ik naar verwachting hooguit de helft van de wedstrijden zal zien? Ik denk in mijn geval van niet. Gelukkig is het abonnement bij Sport1 per maand opzegbaar en zit je er daarom in de wintermaanden niet aan vast. Neem ik een abonnement, dan moet ik dat voor de periode maart tot en met november afsluiten. Dat zijn negen maanden. Dat gaat me bijna 135 euro kosten.

Voor honderd euro kan ik bij Dorna een abonnement nemen om alles op de computer te volgen. De wedstrijden worden in hoge kwaliteit gebracht, voorzien van prima Engels commentaar. Ik kan dan thuis eventueel mijn laptop aan de televisie koppelen, want tv-kijken doe ik toch liever op een televisie dan op een computerscherm. Voordeel van een computerabonnement is dat ik niet gebonden ben aan mijn televisie thuis, omdat ik er ook op andere locaties gebruik van kan maken waar ik draadloos kan inloggen op internet. Bovendien kun je tijdens de duur van je abonnement alles wat is uitgezonden op elk gewenst tijdstip bekijken. En dat terug tot 1992!

De derde mogelijkheid kost me niets extra. Dat is de wedstrijden – uitsluitend van de MotoGP-klasse – volgen op de BBC. De meeste wedstrijden worden op BBC2 uitgezonden en een enkele op BBC3. BBC2 zit standaard in mijn kabelabonnement, BBC3 zit in het extra zenderpakket, waarvoor ik bij Ziggo een tientje per maand betaal. Bij die extra zenders zit Motors TV waar ik alle cross-GP’s op kan zien. Ook ESPN Classic dat veel beelden van GP’s en Superbike van vroeger laat zien. En ook – heeft weliswaar niets met motorsport te maken – het altijd boeiende Travel Channel, dat mij kennis laat maken met alle streken van de wereld. Een stuk herkenning bij landen waar ik ben geweest en andere landen die op het lijstje van eventueel nog te bezoeken landen worden geplaatst.

Ik kijk graag naar de MotoGP-reportages op de BBC. Het beeld van de wedstrijd is bij alle aanbieders hetzelfde, maar de Engelsen zijn zelf met een uitgebreid team aanwezig en vullen met eigen opnamen de tijd voor de start. En het is altijd een genoegen om naar het commentaar van de enthousiaste en zeer deskundige Engelsen te luisteren.

Bij de BBC is de reportage geheel verschoond van reclame. Sport1 zal tijdens de wedstrijdbeelden evenmin reclame uitzenden. Ook de internet-uitzending van Dorna is reclamevrij. Wat ik ook kies, ik weet dat ik alle wedstrijden ononderbroken zal kunnen volgen. Wil ik de races op Sport1 volgen, dan heb ik de mogelijkheid om de video in te schakelen om de wedstrijden die ik niet rechtstreeks kan zien later te bekijken. De ervaring leert dat dat er bij mij meestal niet van komt. Omdat er ook nog andere programma’s op de harde schijf staan (waarom zijn die dingen in de recorders nog altijd zo klein?), zal die snel vollopen. En dus zullen er GP’s ongezien worden gewist. Bij Dorna kan ik op elk gewenst tijdstip kijken naar een wedstrijd of training die al verreden is.

Ik heb inmiddels alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen en ben gegaan voor een internetabonnement bij Dorna. De MotoGP-kwalificatie van Qatar heb ik zo gezien. Voor de race (de 125cc en Moto2 heb ik gemist, omdat ik in Halle bij de ONK-cross was) ben ik naar de BBC gegaan.

Overigens is niet alleen de GP via internet te volgen. Bij Eurosport kun je een abonnement afsluiten voor het WK Superbike (€ 39,90 per jaar voor de Eurosport Player; http://www.eurosport.nl/. Je kunt zelf de taal van het commentaar kiezen en net als op televisie kijk je tijdens de races tegen reclame aan.) en bij Youthstream, de promotor van de cross-GP’s, kun je ook terecht om de GP’s via internet te volgen (€ 39,99; http://www.motocrossmx1.com/). Bij Sport1 kun je ook via internet wedstrijden volgen. Daar is het mogelijk elke wedstrijd afzonderlijk te bekijken voor € 3,99.

In de meeste gevallen zul je dus moeten betalen, maar je hebt in elk geval de mogelijkheid om de MotoGP, het WK Superbike en het WK motorcross helemaal te volgen. 

Jan

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.