Yamaha speelt eindelijk open kaart

Het uitlekken van spionagefoto's is door sommige fabrikanten verheven tot een heuse kunst. Onder andere Ducati en MV Agusta weten hierdoor keer op keer een hype te creëren. Dat de foto's door eigen werknemers op fora worden gezet, nemen we dan maar even voor lief. Yamaha Nederland deed het anders. Nadat, via de prijslijst, uitlekte dat een XT1200Z Explorer ABS, een YZF-R1 SP en een XVS950A Dark Star in aantocht waren, bleef het angstig stil vanaf Schiphol-Rijk.

Zelfs na fel aandringen hield iedereen binnen de muren van de Nederlandse importeur z'n kaken stijf op elkaar. Na het zoveelste telefoontje was er gelukkig toch een vorm van zwakte te constateren. Plotseling verschenen via via de foto's van de R1 SP in de mailbox van MOTO73. Dat Yamaha Nederland het serieus meent blijkt wel uit het feit dat Raymond Schouten (Nederlands kampioen Supersport) en Bob Withag (derde in het Dutch Superbike) de speciaal voor ons land gemaakte R1 aan de tand voelden.

Dit deden ze tijdens de Speedweek van Wilco Zeelenberg op Almería. Het meest opvallende is de klassieke styling, die doet denken aan de succesvolle racejaren van Yamaha uit het pre-Rossi tijdperk. Een ander niet te missen verandering is de dikke Akrapovic-uitlaat. Afgaande op het model moet dit ervoor zorgen dat het karakteristieke geluid van de 'crossplane' nog beter tot z'n recht moet komen. Of er ook technische wijzigingen zijn gemaakt, is even afwachten. Zeer waarschijnlijk is dat niet het geval.

En waar is dan het beeld van de XT1200Z Explorer ABS en de XVS950A Dark Star? Het lobbyen is begonnen…


Bob Withag in actie.


En Raymond Schouten.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?