vrijdag 29 maart 2024

MrGPS: Welke routeplanner? Deel 4: MRA Navigation 1

In de reeks over de diverse routeplanners is deze keer MyRouteApp aan de beurt. Althans: onder die naam ken je de planner wellicht, maar die bleek verwarrend. Veel mensen denken daarbij immers aan een smartphone app. Terwijl dat niet de kern van de zaak is. Vandaar ook dat MyRouteApp de naam recent veranderde in MRA Navigation.

Net als enkele andere planners is ook MRA Navigation (voorheen MyRouteApp) een online web-based routeplanner. Dit betekent dat het er op alle apparaten hetzelfde uitziet. Of het nu een PC, Mac, tablet of zelfs smartphone is. Een internetverbinding is wel noodzakelijk. Ook moet je even (gratis) een account aanmaken.

MrGPS: Welke routeplanner? Deel 1: MyDrive

Naast de gratis planner bestaat er ook een betaalde versie. Daar word je in de gratis versie tot vervelens toe mee geconfronteerd, namelijk bij elke optie waar ‘Gold’ bij staat, en dat zijn er best een hoop. Over die extra’s gaan we het de volgende keer hebben. Naast de online versie kent MRA ook nog MRA Navigation (dat is wel een smartphone app) en MRA Video. Hier hebben we het over MRA Navigation, de routeplanner.

De gratis versie van MRA is een tool waarmee je gemakkelijk een route kunt plannen voor zowel Garmin als TomTom. Maar het is veel meer dan dat.

Hoe maak je een route in MRA Navigation?

De planner als zodanig werkt eenvoudig. Vanuit de homepage kies je de knop ‘nieuwe route’, geef je de route een naam en laat je weten wie de route mag zien.

MRA Navigation

Vervolgens klik je op je startpunt en achtereenvolgens op de volgende punten. Zelf vind ik het het prettigst werken om de route eerst globaal op te zetten met een handvol viapunten:

MRA Navigation

Wat je dan ziet, is dat deze gratis versie geen algoritme kent om automatisch de mooie wegen te kiezen. We gaan in het voorbeeld zelfs vrolijk over de A1. Door op de zwarte routelijn te gaan staan, kun je de lijn vervolgens verslepen naar de kleine wegen.

MRA Navigation

Maarrrr… die moet je dan wel zelf kennen/opzoeken. Je hebt daar verder geen hulpmiddelen voor. En dat laatste maakt dat ik deze routeplanner, ofschoon eenvoudig in het gebruik, toch minder interessant vind dan de in deze reeks besproken alternatieven. Dit heeft ook te maken met de gebruikte kaart: Open Street Map. Op zich helemaal niet verkeerd, maar er kunnen verschillen ontstaan met de Garmin- of de TomTom-kaart. Dat ligt anders bij de, niet gratis, Gold-versie. Die komt in de volgende aflevering aan de orde.

Een nieuwe optie, die ook in de gratis versie bestaat, is dat je kunt werken met harde viapunten. Dat is bedoeld voor de Garmin-rijders die niet de track-, maar de routepunten-route gebruiken en bijvoorbeeld de lunchlocatie als ‘verplicht te bezoeken’ willen instellen. Zeker voor een route als bijvoorbeeld een kastelentocht kan dat erg handig zijn. Kwestie van klikken op de viapunt, kiezen voor meer opties en dan het ‘handje’.

MrGPS: Welke routeplanner? Deel 2: Basecamp 1

Het verschil met Basecamp is dat Basecamp automatisch alle viapunten waar een huisnummer bekend is (en dat is in Nederland meestal) al ‘hard’ maakt. Dat kan onderweg knap irritant zijn, vandaar mijn advies om bij een route uit Basecamp alle punten in te stellen op ‘niet waarschuwen’ (=soft). Bij MRA werkt het dus andersom: alle punten zijn automatisch soft, tenzij je ze ‘hard’ maakt. Veel beter.

MRA Navigation

De route exporteren kan in verschillende formaten:

MRA Navigation

Voor het gros van de gebruikers vind ik gpx 1.1 (track, POI) de beste keuze. Dat maakt de kans op afwijkingen het kleinst, zeker omdat we hier in de OSM-kaart werken (google op ‘MrGPS-methode’). Wil je echter inderdaad die harde viapunten gebruiken, dan moet je kiezen voor de BETA-route (op moment van schrijven, HV).

Meer dan een planner

Maaarrrr… MRA is meer dan alleen een planner. Het is feitelijk een complete online community, met inmiddels een enorme verzameling kant-en-klare routes, reiservaringen en zelfs video’s. Ook is er bijvoorbeeld een aparte groep aan te maken voor je eigen toerclub en routes via website, Facebook, WhatsApp, et cetera, te delen.

Als je klikt op ‘Bibliotheek’ kun je door in te zoomen op de kaart eenvoudig een route in een bepaalde regio vinden, voorzien van een ‘expert-oordeel’.

MRA Navigation

Maar bekijk beslist ook de zogenaamde ‘routecollecties’. Daar vind je niet alleen alle Promotor Tanktastochten, maar bovendien complete vakantiesets met soms hele verhalen erbij. Zowel trips van enkele dagen als echte uitdagingen voor je bucketlist. Als dat geen inspiratie geeft!

Eenvoudig bewerken

Al die routes kun je vervolgens niet alleen gratis downloaden maar, als je wilt, ook nog bewerken. Bijvoorbeeld het startpunt aanpassen. Net als hierboven: klik gewoon op het viapunt dat je als startpunt wilt gebruiken, klik op ‘meer opties’ en vervolgens op de ‘GO’-knop. Een kind kan de was doen!

MRA Navigation

Heb je een mooie rit gereden? Onderweg wellicht wat mooie foto’s gemaakt? Je kunt je tracklog ook uploaden naar je persoonlijke archief en vandaaruit delen met anderen.

Tot slot: MRA heeft ook een hele reeks, gratis te bekijken, video’s en webinars, die je beslist zullen helpen het maximale uit de planner te halen. Veel plezier ermee!

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen