vrijdag 29 maart 2024

Clubrit Noord-Holland: pittoreske plaatsen in prachtige landschappen

De ‘toeristenstreek van Nederland’, beter kun je de omgeving van de startplaats niet omschrijven. Amsterdam, Marken, Monnickendam, Ilpendam, Zaandam, Twisk en Den Oever; je komt er allemaal. Mooie gebieden en pittoreske plaatsen met watertjes en veel houten woningen liggen in het Noord-Hollandse land verspreid. Je kunt er authentieke stolpboerderijen bekijken. En er zijn natuurlijk de Zuiderzeewerken.

UPDATE 18 november 2022 – De route die is niet helemaal mogelijk. Na de Schellingwoudebrug gaat de route via Durgerdam en Uitdam naar Marken. Maar de dijk tussen Durgerdam en Uitdam is afgesloten, vanwege werkzaamheden door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Je kunt het best omrijden via Ransdorp, Zunderdorp, Broek in Waterland en Zuiderwoude.

Tekst en Fotografie: Tom Boudewijns

Enkele dagen Amsterdam, een niet te versmaden aanbod

Als je Amsterdam wilt gaan bekijken, kun je beter een aantal dagen extra nemen, want er is zoveel te beleven dat het beslist niet in één dag lukt. Een aanrader is bijvoorbeeld een rondvaart van ongeveer anderhalf uur vanaf het Leidseplein. Die gaat over de mooiste grachten waar de bekende Nederlanders wonen. Vervolgens gezellig verpozen op het Leidseplein, een wandeling maken naar De Dam en daar bij het monument ‘mensen kijken’.

Een rondvaart maken in Amsterdam is zeker een aanrader.

Marken, dorp met smalle straatjes, haventje en alleen wandelaars

Door een lange dijk is Marken sinds 1957 met het vasteland verbonden. Eenmaal op het voormalige eiland, dat een omtrek heeft van ruim negen kilometer, heb je geen motor of auto meer nodig. De 2000 inwoners wandelen of fietsen door de smalle straatjes en langs de huisjes met de harmonicagordijntjes. Een deurbel is er niet, want een klop met de klepel is voldoende. Marken ontstond in de dertiende eeuw, toen de Juliaansvloed een stuk land wegsloeg.

Monnickendam met zijn stadhuis en Speeltoren

Als je Monnickendam wilt gaan bekijken, zijn de aanraders de Kerkstraat, Zarken en het Noordeinde. Aan het Noordeinde staat het Stadhuis uit 1746 met het symbool van het stadje, een monnik. Hier staat ook het oudheidkundig museum de Speeltoren met zijn klokkenspel van achttien klokken. Bekijk ook eens de haven met zijn oude visrokerijen en de oude visafslag.

Clubrit Limburg/Duitsland: door het land van asperges en champignons

Volendam, een toeristenplaats waar iedereen gelijk is

Het leven is bruisend in het ‘palingdorp’ Volendam, zo anders dan in Marken en Edam. In het beeld van Holland komen de Volendamse vrouwen nog altijd voor als de draagsters van het mutsje met de omhoogstekende flappen. Het is nog altijd mogelijk om aan de haven een foto te laten maken waarin je bent gehuld in het Volendams kostuum. Er is keus uit 200 kostuums.

De dijk van Volendam even op, het pak uit en een andere broek aan.

De Zaanse Schans, een beschermd stukje cultuur en architectuur

Buitenlandse toeristen bezoeken massaal de Zaanse Schans. Het is van oorsprong een soort reservaat, een beschermd stukje Nederlandse architectuur en cultuur. Er wonen en werken gewoon Nederlanders. Bezoekers kunnen er door een polderlandschap met sloten, wilgen, kippen en schapen lopen. Ook zijn er driehonderd jaar oude molens en huizen te bezichtigen. Klompen maken, Delfts blauw aardewerk beschilderen en kaas maken; alles wordt er dagelijks gedemonstreerd.

Starnmeer en Spijkerboor, voetveer, vogelaars en drassige graslanden

Het Wormer- en Jisperveld, het weidevogelgebied bij uitstek, wacht op je. De smalle weg naar Starnmeer en Spijkerboor geeft je zicht op weilandeilanden en drassige graslanden, waar grutto’s, kieviten, kemphanen en watersnippen hun stekkie hebben gevonden. Bij Starnmeer ligt het voetveer naar Oostknollendam. Je volgt er de Starnmeerdijk, draait over de N244 naar Westgraftdijk en gaat vervolgens de polder De Schermer in.

Het raadhuis, de Dambrug en de Buurtjes in De Rijp zijn ontworpen door Leeghwater

In de Schermer liggen de sierlijke dorpen Driehuizen, Grootschermer en Noordeinde, maar De Rijp steelt de show. Leeghwater heeft er in de zeventiende eeuw het raadhuis, de Dambrug en de Buurtjes nog ontworpen. Na De Rijp toer je De Beemster in en kom je in Middenbeemster, met zijn sappige weilanden en vruchtbare klei. Bijna vierhonderd jaar geleden is De Beemster door Jan Adriaansz Leeghwater drooggelegd.

In het hart van West-Friesland ligt Twisk te schitteren

Je komt in het hart van West-Friesland, een open gebied waardoor je naar Twisk toert. Dat is een van Noord-Hollands fraaiste en gaafste boerendorpen. In Twisk zie je verschillende authentieke West-Friese stolpboerderijen uit de achttiende en negentiende eeuw.

Twisk.

Aardappelen rapen aan de rand van de Wieringermeer

Iets verderop, in Opperdoes, ligt het Goud van het Noorden in de grond. De Opperdoezer Ronde is een beschermde aardappel, die alleen zo mag heten als hij ook echt uit deze gemeente komt. Hij schijnt erg lekker te zijn. Lekker is ook de weidse uitgestrektheid van de 21.000 hectare metende Wieringermeer. De Wieringermeer droogleggen was het eerste project in het kader van de Zuiderzeewerken.

Aan het Wieringermeer staat een monument van de onderwater
zetting.

Den Oever, met garnalen, Afsluitdijk, buitenhaven en vergezichten

Van verre zie je de imposante Afsluitdijk opdoemen, maar deze laat je rechts liggen, want je gaat naar Den Oever. Dit dorp is in trek voor het uitzicht, de garnalenkotters en een hapje aan de haven. Den Oever is een vissersdorp met 2500 inwoners en de grootste aanvoerhaven van garnalen in Europa.

Waddenzee, met mooie uitzichten

De laatste kilometers kun je genieten van de rust die de Waddenzee uitstraalt. Je bekijkt enkele mooie dorpen en gehuchten, zoals Oosterland, Stroe met het museum Jan Lont en als laatste Hippolytushoef, waar deze tocht stopt aan de Beltstraat onder de rook van de N99.

Route-informatie

VertrekpuntMcDonald’s, Muntbergweg 16-18, 1101 ED
EindpuntHotel West Inn, Beltstraat 79, 1777 HB Hippolytushoef
Lengte190 km

Download hier de route Clubrit Noord-Holland

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

2 Reacties

  1. De dijk na het dorp Durgerdam is voorlopig gesloten voor elk verkeer. Men is bezig met dijkverzwaring, je kan er NIET langs.

  2. Het dijkgat monument door jullie getoond op de foto, bestaat niet meer. Op de oude dijk is bij het gat is een kunstwerk geplaatst met tekst en uitleg. De tekst van het door jullie getoonde monument, staat nu op een bord waar het pad naar het kunstwerk begint.

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen