donderdag 12 december 2024

GPS-tocht Zuid-Holland: van reuzen stad naar geuzenstad

Na Rotterdam liggen de Rhoonse en Carnisse Grienden te wachten. Vervolgens kom je bij ‘De bruid van de Randstad’, met natuurgebieden en mooie dorpen in de vette klei. Je toert over dijkweggetjes naar Hellevoetsluis, een oud vestingstadje, met terrassen bij het haventje en waar de kanonnen voor het oprapen liggen.

GPS-tocht Gelderland: heuvelachtige heidevelden en eeuwenoude bossen

Productie: Tom Boudewijns

Rotterdam, met Brienenoord, scheepswerven, havens en Euromast

Normaal rij je over de Brienenoordbrug en ziet van grote hoogte de varende schepen onder je wegglijden. Vandaag ga je de onderkant van de Brienenoordcorridor bekijken. Het complex bestaat uit twee bruggen, die tussen 1965 en 1986 zijn gebouwd. Ze liggen naast elkaar op een hoogte van veertig meter en zijn elk 1.300 meter lang.

De Brienenoordcorridor ga je vanaf de onderkant bekijken.

In de Rhoonse en Carnisse Grienden hebben de getijden vrij spel

Interessant zijn ook de in elkaar overvloeiende Rhoonse en Carnisse Grienden. In Nederland komen zowel binnendijkse als buitendijkse grienden voor. Een gedeelte van de buitendijkse grienden staat onder invloed van eb en vloed, de getijdengrienden. Ruim 97 procent van deze getijdengrienden krijg je te zien, want ze liggen in dit gedeelte van Zuid-Holland langs de Oude Maas in de Rhoonse en Carnisse Grienden.

Rhoon is met rust gelaten en heeft een eigen dorpshoekje.

In Puttershoek steek je met het voetveer over naar de Veerplaat

Aan de Binnenbedijkte Maas ligt Westmaas met zijn kleine straatjes en typische puntdakhuisjes. Iets verder bekijk je Mijnsheerenland met zijn statige lanen en huizen. Eens stroomde de weeïge lucht van suikerbieten op de Blaaksedijk, net voor Puttershoek, de neusgaten binnen. De lucht kwam van één van Nederlands grootste suikerfabrieken. In Puttershoek kun je met het nostalgische fiets-voetveer de aan de overzijde van de Oude Maas liggende Veerplaat gaan bekijken. Het pontje ligt bij ’t Veerhuys.

Een nostalgisch pontje en een grote suikerfabriek, dat moet Puttershoek zijn.

De Sint Anthoniepolder, een oud gedeelte van de Hoeksche Waard

Je toert over smalle slingerende wegen door één van de oudste gedeelten van de Hoeksche Waard. Het is historische grond, waar veelvuldige archeologische onderzoeken nieuwe vondsten aan het licht brengen. De Sint Anthoniepolder is in 1421 ongeschonden uit de Sint- Elisabethsvloed gekomen. In de polder staan een historisch kerkje en een oude molen. Verder is het puur Hollands bouw- en grasland, gelegen aan een dijk langs de binnenbedijkte Maas.

Strijensas en de Esseplaat zijn mooie plekjes bij Numansdorp

Strijensas is door zijn natuurgebied De Esseplaat bekend en is rustig gelegen aan het Hollands Diep. Sta even stil bij het sas met de ingewikkelde ophaalsystemen en het kleine haventje. De rust en ruimte straalt iets verder als je de Esseplaat en de Hogezandse Polder bezoekt. Het is natuur- en agrarisch gebied aan de rand van de Klem, waar hard werkende boeren nog tijd hebben om je met een tikje tegen de rand van hun grijze pet te groeten.

In een verloren hoekje aan de goede kant van het Hollands Diep ligt Strijensas.

Tiengemeten was eens het ‘afkickcentrum van hectisch Holland’

In Nieuwendijk ligt het St. Anthoniusveer naar Tiengemeten, eens het ‘afkickcentrum van hectisch Holland’. Het was een sanatorium voor mensen die even rust nodig hadden. Omdat Natuurmonumenten het eiland onlangs heeft overgenomen, moest de bevolking het eiland verlaten. Eens stonden er een aantal autowrakken zonder kentekenplaten bij de veerdam op het eiland, de contactsleutels zaten er nog in, want er was immers niets op slot. Op Tiengemeten werd uit traditie nooit wegenbelasting betaald, maar ook dat is nostalgie.

Bernisse, met een rivierloop, meertjes, kommen en plassen

Met Piershil en Nieuw-Beijerland achter de wielen verlaat je per veer de Hoeksche Waard en toer je Voorne-Putten en het 400 hectare grote natuurschoon Bernisse binnen. Bernisse is een verzamelnaam voor een rivierloop met meertjes, kommen en plassen, gelegen tussen Spijkenisse en Hellevoetsluis. De beboste oevers vormen samen met drassige natuurgebiedjes en weilanden een gewilde recreatieplaats voor roeiers, surfers, wandelaars en fietsers.

Het Geuzenstadje Brielle, waar de poort altijd open staat

Het is vaak zo druk in het geuzenstadje Brielle dat je de motoren maar het beste aan het haventje kunt parkeren en door één van de oude kanonnen laat bewaken. Een wandeling door het in de dertiende eeuw als dijknederzetting ontstane plaatsje is zeker de moeite waard. De datum 1 april roept er nog altijd herinneringen op aan 1572. Toen ontzetten immers de Watergeuzen Den Briel en verjoegen ze de Spaanse landvoogd Alva met zijn gevolg. Elk jaar wordt op deze datum ter herinnering nog gefeest.

Kilometers natuurgebied langs het Rak van Scheelhoek bij Rockanje

Na Brielle toer je door een kwekersgebied naar Oostvoorne, waar je op smalle weggetjes komt. Doe het daar rustig aan, want de aangrenzende maneges kunnen wel eens voor verrassingen zorgen. Mooi is daar de Heveringseweg met rechts kilometers breed en diep natuurgebied van bos, duin en duinmeren. Iets verder aan de beschutte kust ligt de badplaats Rockanje te wachten, waar je kunt gaan genieten van een mooie natuur.

Zuidland heeft een gezellig centrum en een lekkere hap.

Hellevoetsluis is een mooi, oud en gezellig vestingstadje

Langs het Quakjeswater rij je over de Duindijk en Duinweg langs campings en bungalowparken op het mooie, oude vestingstadje Hellevoetsluis af. Je bezoekt het oude gedeelte met wallen en de marinewerf, maar ook het Nationaal Brandweermuseum. Trots draait daar ook korenmolen De Hoop uit 1801. De terrassen staan er klaar en een parkeerplaats geeft je een schitterend uitzicht op onder meer de vuurtoren.

De parkeerplaats van Hellevoetsluis met schitterend uitzicht op onder meer de vuurtoren.

Route-informatie

VertrekpuntVan der Valk Hotel Ridderkerk, Krommeweg 1, 2988 CB Ridderkerk
EindpuntHellevoetsluis
Lengte172 km

Download de route

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen