De Britse Grand Prix van 2025 op Silverstone zal de geschiedenisboeken ingaan als verrassend én dramatisch. De keuze van de voorband bleek cruciaal. Marco Bezzecchi kwam als verrassende winnaar over de streep voor Johann Zarco en Marc Márquez. Grote pechvogel was Fabio Quartararo, die de race comfortabel leidde totdat zijn Yamaha kampte met een technisch probleem. De broers Márquez mochten van geluk spreken dat ze überhaupt aan de herstart konden deelnemen, nadat ze beiden voor de rode vlag in de tweede ronde werd gezwaaid al ten val waren gekomen.
MotoGP Frankrijk 2025: Johann Zarco zet Le Mans op z’n kop!
De Grand Prix van Groot-Brittannië op het iconische circuit van Silverstone stond traditioneel in augustus op de kalender, maar vond dit jaar plaats in mei. De organisatie hoopte daarmee de teruglopende publieke belangstelling nieuw leven in te blazen. Door het evenement buiten de zomervakantie en tijdens een ‘bank holiday’-weekend (een nationale feestdag) te organiseren, werd gemikt op een groter bezoekersaantal. Dat pakte anders uit: er kwamen zelfs aanzienlijk minder toeschouwers dan in voorgaande jaren. Het experiment blijft dan ook eenmalig, want nog vóór de MotoGP-race werd bekendgemaakt dat de Britse GP volgend jaar ‘gewoon’ weer in augustus wordt verreden. Of 2026 voorlopig de laatste editie op Silverstone wordt, is nog de vraag. Het huidige contract loopt in ieder geval af na de editie van volgend jaar. De oorzaak van de dalende belangstelling is lastig precies aan te wijzen. Waarschijnlijk is het een combinatie van factoren: het ontbreken van Britse toppers in de MotoGP, hoge ticketprijzen en het beperkte zicht vanaf de tribunes op het uitgestrekte – bijna zes kilometer lange – circuit. Deze 25e Grand Prix op Silverstone – sinds 2010 het vaste decor van de Britse GP – was qua bezoekersaantallen teleurstellend. Maar wat er op de baan gebeurde, maakte veel goed: de MotoGP-race zat vol met verrassingen en dramatische momenten.
Derde pole op rij
Fabio Quartararo zorgde ervoor dat Silverstone voor het zevende jaar op rij een andere pole-sitter kende. De Fransman bevestigde zijn status als huidige kwalificatiekoning door voor de derde keer op rij de snelste te zijn in de kwalificatie. Over één ronde kan de Yamaha zich momenteel volledig meten met de Ducati’s. Alex Márquez kwalificeerde zich knap als tweede, ondanks een flinke crash kort daarvoor in de tweede vrije training. Francesco Bagnaia reed naar de derde tijd, vóór zijn Ducati-teamgenoot Marc Márquez. Daarmee stond de leider in het wereldkampioenschap voor het eerst dit seizoen niet op de eerste startrij. Het werd voor Marc Márquez zijn ‘zwakste’ zaterdag van het jaar, want voor het eerst in 2025 wist hij de Sprint niet te winnen. Die eer ging naar zijn broertje Alex. Daarmee bleef de reeks 1-2-finishes van de Márquez-familie in de sprintraces van 2025 intact. Ruim achter de broers reed Fabio Di Giannantonio naar een derde plaats – zijn tweede podium in een Sprint ooit. Bagnaia en Quartararo kampten beiden met gripproblemen aan de achterkant en zakten in de laatste ronde nog terug naar respectievelijk de zesde en zevende plaats, nadat ze gepasseerd werden door Marco Bezzecchi en Johann Zarco. Vooral Bezzecchi’s prestatie was opmerkelijk: na de eerste sector reed de Aprilia-coureur nog op een negentiende plaats. Gezien zijn tempo in de trainingen en de Sprint, gold Alex Márquez als favoriet voor de hoofdrace. De jongste Márquez legde het zelf zo uit: ‘Op deze layout zijn we meer gelijk. Het circuit is niet ideaal voor de rijstijl van Marc; voor mij is het één van de betere circuits.’ Vooral in het vloeiende deel van Maggotts en Becketts maakte Alex het verschil tijdens de Sprint. Maar: om te kunnen winnen, moet je eerst blijven zitten, en dat liep op Silverstone nét even anders. Meteen na de start ging Alex Márquez in de eerste bocht onderuit en een ronde later crashte ook zijn oudere broer terwijl die aan de leiding reed. Beide broers hadden echter geluk bij een ongeluk: in ronde twee werd de race stilgelegd vanwege een oliespoor op de baan, veroorzaakt door een crash van Franco Morbidelli en Aleix Espargaró aan het einde van de openingsronde. Omdat er nog geen drie ronden waren verreden, mochten alle coureurs opnieuw starten op hun originele startposities. Twintig minuten later stonden beide Márquez-broers in een fris motorpak opnieuw op de grid, maar in tegenstelling tot de verwachtingen, zouden ze deze keer niet de hoofdrol opeisen.

Keuze voorband cruciaal
De race verliep verrassend en dramatisch, mede veroorzaakt doordat meerdere rijders kozen voor een zachte voorband. Volgens Michelin-motorsportmanager Piero Taramasso was deze band eigenlijk niet geschikt voor een volledige raceafstand en moest hij met uiterste zorg gemanaged worden. Fabio Quartararo dacht er anders over en was één van de rijders die de zachte voorband koos: ‘Voor mij was de medium-voorband geen optie, omdat ik wist dat ik superhard moest remmen om snel te zijn.’ De Fransman nam meteen in de eerste sector de leiding en bouwde binnen vier ronden een voorsprong van vier seconden op. Daarachter kwam Jack Miller verrassend naar de tweede plaats, gevolgd door Johann Zarco en Marco Bezzecchi – allen eveneens op een zachte voorband. De Ducati-rijders – die kozen voor een medium-voorband – hadden zichtbaar moeite met de grip. Vooral Bagnaia worstelde enorm: hij verremde zich, zakte terug en ging in de vierde ronde onderuit. De tweevoudig wereldkampioen beleeft mogelijk het diepste dal van zijn MotoGP-carrière. Eerder crashte hij ook twee keer in Le Mans, terwijl teamgenoot Marc Márquez uitblinkt in 2025. Ook de Márquez-broers gingen meerdere keren wijd in de eerste helft van de race en verloren daarmee posities. Vooraan leek niets Quartararo van de overwinning te kunnen houden en hij leek op weg naar zijn eerste zege sinds 2022, totdat de techniek hem in de steek liet. Met nog zeven ronden te gaan – toen de Fransman nog bijna vijf seconden voorsprong had – ontstond er een probleem met de rear ride height device, een systeem dat wordt geactiveerd bij de start en bij het accelereren uit bochten. Quartararo moest zijn motor met het defecte systeem zwaar geëmotioneerd aan de kant zetten. Daarmee kwam Bezzecchi aan de leiding te rijden. Hij had inmiddels afstand genomen van Zarco, terwijl Miller was teruggevallen en uiteindelijk als zevende zou finishen. Bezzecchi gaf de leiding niet meer uit handen en pakte zijn eerste MotoGP-zege als Aprilia-coureur. Het betekende de elfde verschillende winnaar op rij in Silverstone en de vijfde verschillende winnaar op rij in 2025. En voor Aprilia een enorme opsteker na een moeizame start in 2025. Na zijn zege in Frankrijk stond Zarco opnieuw op het podium met een tweede plaats. Marc Márquez werd de beste Ducati-rijder: hij rekende in de laatste ronde – na meerdere positiewisselingen – af met Morbidelli. Alex Márquez – die als topfavoriet aan de race begon – eindigde kort daarachter als vijfde. De Gresini Racing-rijder kwam niet in de buurt van het ritme van vrijdag en zaterdag, waaruit blijkt dat hij na zijn crash niet meer hetzelfde vertrouwen had. Marc Márquez breidde op Silverstone zijn voorsprong in het WK-klassement uit van 22 naar 24 punten op zijn jongere broer Alex. Bagnaia staat inmiddels 72 punten achter op zijn Ducati-teamgenoot.
Martín stuurt aan op breuk?
Hoewel Jorge Martín momenteel geblesseerd is en niet actief op de baan verschijnt, houdt de regerend wereldkampioen de gemoederen wel bezig. Martín en zijn management zouden aansturen op een vroegtijdige beëindiging van zijn contract met Aprilia, dat officieel loopt tot eind 2026. De aanleiding zou liggen bij een ontsnappingsclausule in het contract, die Martín de mogelijkheid biedt om de Italiaanse fabrikant eind 2025 te verlaten als hij na de zesde Grand Prix — in Frankrijk – niet hoog genoeg geklasseerd staat in het wereldkampioenschap. Aangezien Martín door blessures in 2025 nog geen enkel WK-punt heeft verzameld, lijkt aan die voorwaarde voldaan. Aprilia zou kunnen aanvoeren dat Martíns blessureleed hem onvoldoende kans heeft gegeven om zijn waarde op de baan te bewijzen, en dat de clausule daarmee niet rechtsgeldig zou zijn. In het geruchtencircuit werd Martín meteen al in verband gebracht met diverse andere fabrikanten, waarbij vooral een spraakmakende transfer naar Honda het vaakst werd genoemd. Wat tijdens het raceweekend in Silverstone wél duidelijk werd: Aprilia is niet van plan om Martín te laten gaan en blijft volledig achter hem staan. De geruchten waren kennelijk wel zo hardnekkig dat het team besloot een officieel statement uit te brengen. Daarin benadrukte de fabrikant dat beide partijen zich aan het contract dienen te houden, dat er geen onderhandelingen zijn geweest over een aanpassing van de looptijd en dat andere fabrikanten zich dienen te onthouden van het doen van aanbiedingen. Martín zelf heeft zich nog niet publiekelijk uitgesproken over de kwestie en wat de exacte redenen zijn waarom hij Aprilia zo snel al zou willen verlaten. Enkel via social media liet hij cryptisch weten: ‘Deze comeback is persoonlijk.’ Wat Martín daarmee precies bedoelt, blijft vooralsnog onduidelijk. Ook gaf hij aan binnenkort zijn kant van het verhaal te doen. Duidelijk is wel dat er achter de schermen bij de regerend wereldkampioen van alles in beweging is. Bezzecchi bewees op Silverstone dat de Aprilia wel degelijk een winnende motor kan zijn. Wie weet helpt deze zege Martín te motiveren om zijn Aprilia-contract gewoon volgens afspraak uit te dienen.
Quotes
MotoGP Groot-Brittannië 2025 uitslagen
Sprint |
1. Alex Márquez (E), Ducati, 19.53,657; 2. Marc Márquez (E), Ducati, + 5,511; 3. Fabio Di Giannantonio (I), Ducati, +5,072; 4. Marco Bezzecchi (I), Aprilia, +5,658; 5. Johann Zarco (F), Honda, +6,707; 6. Francesco Bagnaia (I), Ducati, + 7,057; 7. Fabio Quartararo (F), Yamaha, +7,231; 8. Pedro Acosta (E), KTM, +9,186; 9. Jack Miller (AU), Yamaha, +9,923. |
- 10 ronden = 59 km
- Racegemiddelde winnaar: 177,9 km/u
- Snelste ronde (3e): A. Marquez, 1.58,714 = 178,9 km/u
MotoGP |
1. Bezzecchi, 38.16,037; 2. Zarco, +4,088; 3. M. Márquez, +5,929; 4. Franco Morbidelli (I), Ducati, +5,946; 5. A. Márquez, +6,024; 6. Acosta, +7,109; 7. Miller, +7,398; 8. Fermin Aldeguer (E), Ducati, +8,584; 10. 9. Di Giannantonio, +9,764; 10. Joan Mir (E), Honda, +10,320; 11. Maverick Viñales (E), KTM, +11,318; 12. Raul Fernandez (E), Aprilia, +16,175; 13. Alex Rins (E), Yamaha, +16,312; 14. Brad Binder (ZAF), KTM, +16,262; 15. Luca Marini (I), Honda, +23,729. |
- 19 ronden = 112,1 km
- Racegemiddelde winnaar: 175,7 km/u
- Snelste ronde (9e): Bezzecchi, 1.59,770 = 175,7 km/u
Positie | Rijders, Nationaliteit en Fabrikant | Punten |
---|---|---|
1 | Marc Márquez (E) – Ducati | 196 |
2 | Alex Márquez (E) – Ducati | 172 |
3 | Francesco Bagnaia (I) – Ducati | 124 |
4 | Franco Morbidelli (I) – Ducati | 98 |
5 | Johann Zarco (F) – Honda | 97 |
6 | Fabio Di Giannantonio (I) – Ducati | 88 |
7 | Marco Bezzecchi (I) – Aprilia | 69 |
8 | Fabio Quartararo (F) – Yamaha | 59 |
9 | Pedro Acosta (E) – KTM | 58 |
10 | Fermin Aldeguer (E) – Ducati | 56 |
11 | Maverick Viñales (E) – KTM | 45 |
12 | Ai Ogura (J) – Aprilia | 43 |
13 | Luca Marini (I) – Honda | 38 |
14 | Brad Binder (ZAF) – KTM | 34 |
15 | Enea Bastianini (I) – KTM | 31 |
