dinsdag 1 juli 2025

Eerste test 2025 Yamaha Tracer 7 (GT): kleintje wordt volwassen

In de categorie ‘alleskunners’ heeft de Yamaha Tracer 7 al sinds z’n lancering in 2016 een vaste stek verworven. Handig in gebruik, wendbaar, comfortabel, betaalbaar en vooral krachtig genoeg voor zowel woon-werkverkeer als voor een lange reis: zo zou je deze populaire fiets kunnen samenvatten. Wij reden in Portugal met de nieuwste versie van de Tracer 7 en de Tracer 7 GT. Benieuwd of die het nóg beter doet.

Het hart van beide Tracers is de ondertussen zo geroemde CP2-krachtbron. Een tweepittertje dat vooral uitblinkt door de aangename manier waarop het z’n vermogen vrijgeeft. Ondanks z’n beperkte cilinderinhoud van 689cc levert dit pareltje voldoende vermogen en koppel om zowel de ervaren rot als de startende motorrijder te plezieren. De 270°-krukas maakt dit tot een van de karaktervolste blokken uit de recente motorfietsgeschiedenis. Yamaha heeft er ondertussen dan ook al 400.000 stuks van geproduceerd. Maar ook hier komen de zelfverklaarde ‘beschermers van de toekomst’ uit Europa zich mengen. Dus moest ook het geniale CP2-blok eraan geloven en zich plooien naar Euro 5+ norm. Minder uitstoot, minder geluid,… Het is dan ook met een beetje angst dat ik de startknop van de nieuwe Tracer voor het eerst indruk. Hebben de ingrepen die Yamaha verplicht uitvoerde de ziel van dit blokje ten grave gedragen? Blijft er van dat vermakelijke karakter nog wel iets over, of wordt het even suf als de burelen van onze Brusselse vrienden?

Geslaagd Italiaans design

Onder een staalblauwe hemel en omgeven door heuvels die de vallei van de Douro-rivier vormen, ligt er vast een prachtige dag voor onze wielen. We testen vandaag zowel de gewone Tracer als de GT-versie. Die laatste is wat rijker uitgerust (zijkoffers, handvatverwarming, breder windscherm, middenbok, betere voetsteunen en een afzonderlijke knop voor de instelling van de veervoorspanning achteraan) en moet het gat tussen de Tracer 7 en de Tracer 9 (GT) een beetje dichten. De looks van beide machines verschilt aanzienlijk van het uitgaande model. Binnen Yamaha’s Roads of Life-filosofie ontwikkelde het Italiaanse designcenter van Yamaha een slanker en sportiever design, zonder daarbij het comfort en de praktische functionaliteit uit het oog te verliezen. Het resultaat is bijzonder geslaagd. Denk je bij een Tracer 7 aan een brave opstapper, stel je denkbeeld dan alvast bij. De nieuwe machines zien er een stuk volwassener en meer premium uit. De Tracer kreeg scherpere lijnen en de volledig nieuw ontworpen voorzijde straalt klasse en sportiviteit uit. Zeker in de rode uitvoering, want dan zie je heel goed dat de gelakte delen van de kuip in één vloeiende beweging doorlopen tot ver onder het zadel. Het donkergetinte ruitje sluit daar erg mooi bij aan. Op de GT zien we hetzelfde lijnenspel. Maar de 90 mm hogere en bredere ruit geeft de machine een duidelijk andere, meer tourgerichte aanblik. Zeker in de grijsblauwe uitvoering zijn de familiebanden met de Tracer 9 GT(+) overduidelijk.

De Lezer Test: Suzuki GSX-S1000GX vs. Yamaha Tracer 9 GT+

Geen automaat verkrijgbaar

We hebben vandaag een rit van 270 km voor de boeg en er worden temperaturen voorspeld van een heel eind boven de 30 graden. Tijd dus om de nieuwe zesbak alvast middels een korte tik tegen het versnellingspookje wakker te maken. De nieuwe Tracer is alleen verkrijgbaar met een gewone versnellingsbak en dat is best opvallend, want een MT-07 is tegen een minimale meerprijs wél te verkrijgen met Yamaha’s Y-AMT automaat. Je zou verwachten dat deze automaat zeker bij de GT als optie verkrijgbaar zou zijn, maar dat is dus (voorlopig?) niet het geval. Waarom dat zo is? Geen idee. Ook de op de presentatie aanwezige Japanners gaven op deze vraag geen sluitend antwoord. Allicht heeft het met prijzen te maken. Maar goed, mij hoor je alvast niet klagen, want de vernieuwde zesbak werkt goed en laat zich op geen enkel foutje betrappen. De bediening van de slipperkoppeling is licht en zuiver, maar het koppelingshendel staat nogal ver van het stuur. Het hendel zelf is niet instelbaar, het remhendel dan weer wel.

2025 Yamaha Tracer 7

Onrust in het rijwielgedeelte

We rijden vandaag afwisselend met de gewone Tracer en de Tracer GT. Ik start met de GT. Die is voorzien van een bredere en hogere ruit die je handmatig over een hoogte van 60 mm in drie standen kan verstellen. Het verstelsysteem van de ruit is eenvoudig, maar werkt goed. Ook tijdens het rijden is de ruit vlot met één hand te verstellen. De zitpositie op deze GT is heerlijk. Door de smallere benzinetank en de ruime kniehoek is er veel ruimte beschikbaar. Het zadel van de GT heeft een andere bekleding en aangepaste vulling, en is net als bij de gewone Tracer 20 mm in de hoogte verstelbaar. Bij beide modellen werd het duozadel 40 mm langer voor meer zitcomfort. Ook het nieuwe, aanzienlijk bredere stuur ligt perfect in de hand. Al deze aanpassingen zorgen – zoals het hoort bij een GT – voor een zeer comfortabele zitpositie. En het bredere stuur verhoogt het gevoel van controle over je machine.

Test 2025 Yamaha Tracer 9 GT+: hoogbegaafde alleskunner!

Door de snel oplopende temperatuur rijd ik het eerste deel van de rit met de ruit in de laagste positie. Ook dan biedt ze al heel wat bescherming tegen de wind. Bij een wat snellere passage over een stuk snelweg zet ik de ruit in de hoogste positie en ook die bevalt prima. Er blijft voldoende laminaire lucht om je helm stromen om die stabiel te houden en je bovenlichaam wordt uitstekend beschermd. Wat opviel, is dat er bij hogere snelheden wel een beetje onrust ontstaat in het rijwielgedeelte van de GT, en dat ondanks een 40 mm langere achtervork en een wielbasis van 1.495 mm. Deze GT is standaard voorzien van harde zijkoffers (30 liter) en allicht zorgen die samen met de brede ruit voor een lichte deining bij hogere snelheden. Echter niets om je zorgen over te maken. Ook omdat er met de instelbare uitgaande demping van de vering allicht nog wel wat winst te behalen valt. De GT heeft bovendien een handige stelknop voor het bijstellen van de veervoorspanning achteraan. Het algemene veercomfort is op deze GT goed. Heb je een sportieve rijstijl, dan mag de demping van de voorvork allicht wel enkel klikjes zwaarder.

Is het CP2-blok nog steeds op niveau?

En hoe zit het nu met het aangepaste CP2-blok, vraag je je wellicht af? Wel, dat heeft de regelneverij van Brussel met glans doorstaan. Het is nog steeds een pareltje van een krachtbron. Met een zalige vermogensafgifte en een verrassend krachtig middengebied. Om te kunnen voldoen aan de Euro 5+ norm moest Yamaha de rechtstreekse verbinding tussen het gashendel en de gaskleppen vervangen door een elektronische sturing (Y-CCT of Yamaha Chip Controlled Throttle). Ride-by-wire dus en dat merk je wel een beetje. Het blok reageert iets minder direct op het gas. Zeker geen nadeel, maar wel anders. Het gebruik van ride-by-wire biedt natuurlijk ook een aantal voordelen. De nieuwe Tracer beschikt over drie rijmodi (Sport, Street en een naar keuze instelbare modus) en twee niveaus van tractiecontrole. Gelet op het goede wegdek en de hoge temperaturen was voor deze rit de Sport-modus de logische keuze. Je beschikt dan over de volle 73 pk en 68 Nm aan koppel. Of dat volstaat voor deze 212 kg zware GT? Jazeker! Door het unieke karakter van het blok rijdt deze Tracer GT heerlijk en heb je eigenlijk op geen enkel moment gebrek aan vermogen. Mogelijk is dat anders wanneer je met een duo en volle belading de bergen inrijdt…

Van de GT op de standaard Tracer

Na de GT is het tijd voor de eerste testrit met de gewone Tracer. Die staat een beetje uitdagend te wachten en maakt met z’n nieuwe looks duidelijk dat het er best speels aan toe mag gaan. En zo geschiedt. De Franse voorrijder drijft beetje bij beetje het tempo op en dat bevalt ons én de motor uitermate. De Tracer heeft hetzelfde rijwielgedeelte als de GT (met uitzondering van de regelknop voor de veervoorspanning achteraan) maar stuurt toch een stukje vlotter en scherper. Allicht wordt dat verschil in stuurgedrag veroorzaakt door de zijkoffers, de middenbok, het 9 kg hogere gewicht en de wat bredere ruit van de GT. Zonder afbreuk te doen aan de kwaliteiten van de GT is de standaard Tracer nog fijner om mee te sturen. Vooral wanneer de rijomstandigheden het toelaten, ontpopt de Tracer zich als een speelvogel, een machine die je ondanks een beperkt vermogen en slechts enkele elektronische rijhulpmiddelen uitdaagt en een 100% smile-garantie biedt. Daarbij wordt hij geholpen door een goed rijwielgedeelte. De standaard instellingen van de vering voldoen op de Tracer prima. Ook de remmen verdienen een pluim. De nieuwe Tracers beschikken over radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen die samen met de twee 298mm-schijven uitstekend voldoen en ruim voldoende remvermogen genereren zonder daarbij ook maar enige vorm van agressie te tonen. Hieraan merk je ook dat Yamaha heel veel rekening heeft gehouden met het brede koperspubliek van deze machines. Want zo’n Tracer mag zich dan op een perfecte bergweg ontpoppen tot een speeltuig, hij zal toch vooral gebruikt worden voor woon-werkverkeer en dat zowel door beginners als door meer ervaren motorrijders. Ook de standaard gemonteerde Michelin Pilot 6 GT-banden voldoen uitstekend. Niet één keer hebben we ze kunnen betrappen op een foutje.

Klein TFT-dashboard

De windbescherming is op de gewone Tracer natuurlijk een stukje minder dan op de GT. Maar de kleine ruit is ook instelbaar en neemt daardoor toch behoorlijk wat winddruk weg. Het 5-inch TFT-dashboard is bij beide Tracers identiek en voldoet. Meer ook niet. Connectiviteit is voorzien, maar vereist een bekabelde verbinding tussen je telefoon en je Tracer. De Garmin-navigatie is via de Streetcross-app gratis beschikbaar, maar de weergave ervan op het dashboard is wel heel erg klein. Je gebruikt daarom beter een losse gps (een extra usb-C aansluiting is voorzien naast het dashboard) of de standaard beschikbare afslag-voor-afslag navigatie.
We noteerden tijdens deze test een gemiddeld benzineverbruik van 1 op 18. De nieuwe benzinetank werd een litertje groter en heeft nu een inhoud van 18 liter. Goed voor een actieradius van dik 300 km dus. Dat zijn mooie cijfers, maar we weten uit ervaring dat de CP2-blokjes bij een rustige rijstijl nog veel zuiniger zijn en vrij gemakkelijk 1 op 25 halen.

Conclusie eerste test 2025 Yamaha Tracer 7 (GT)

Doet de nieuwe Tracer het beter dan de vorige? Dat was de logische uitgangsvraag van deze eerste test. Het antwoord is volmondig ‘ja’. Alleen al met hun nieuwe design scoren beide Tracers aanzienlijk beter. Ze zien er niet alleen een stuk volwassener en groter uit, ze zijn dat ook. Dat ze door deze groeispurt ook een paar kilootjes bijkwamen, dat merk je eigenlijk niet. We hebben 270 km aan één stuk genoten en de rit had ondanks de hitte zelfs best nog wat langer gemogen. Dat zegt veel. Wat beter kan? Het dashboard, en dan met name de weergave van de gps, is te klein. En die nieuwe knipperlichtschakelaars moesten ook niet. Maar voor het overige zijn deze nieuwe Yamaha’s met vlag en wimpel geslaagd. De gewone Tracer 7 kost € 11.599,-, de rijker uitgeruste GT komt op € 13.199,-. En met een beetje geluk staan ze snel al bij je dealer.

Pluspunten 2025 Yamaha Tracer 7 (GT)

  • Fraaie, volwassen looks
  • Uitstekend motorblok
  • Goede zitpositie
  • Bedacht, ontworpen en gebouwd in Europa

Minpunten 2025 Yamaha Tracer 7 (GT)

  • Gps-functie moeilijk leesbaar
  • Knipperlichtschakelaar
  • Geen automaat beschikbaar

Technische Gegevens 2025 Yamaha Tracer 7 (GT)

Kenmerk Specificaties
MOTOR
Type vloeistofgekoelde tweecilinder-lijnmotor
Cilinderinhoud 689 cc
Boring x slag 80 x 68,6 mm
Kleppen/cilinder 4
Compressieverhouding 11,5:1
Carburatie brandstofinjectie, ride-by-wire
Koppeling natte meerplaatskoppeling
Transmissie zesbak
Eindoverbrenging ketting
PRESTATIES
Maximaal vermogen 73 pk @ 8.750 tpm
Maximaal koppel 68 Nm @ 7.750 tpm
ELEKTRONICA
Motor tractiecontrole, rijmodi, cruisecontrol
Rijwielgedeelte /
RIJWIELGEDEELTE
Frame stalen diamantframe
Vering voor 41 mm UPSD
Stelmogelijkheden uitgaande demping
Vering achter monoshock
Stelmogelijkheden veervoorspanning en uitgaande demping
Veerweg v/a 130/139 mm
Rem voor dubbele 298 mm-schijf met vierzuigerremklauwen
Rem achter enkele 245 mm-schijf met éénzuigerremklauw
Banden v/a 120/70-R17, 180/55-R17
MATEN & GEWICHTEN
Wielbasis 1.495 mm
Balhoofdhoek 24,2°
Naloop 99,1 mm
Zithoogte 845-865 mm
Rijklaargewicht 203 kg (212 kg)
Tankinhoud 18 l
PRIJS & INFO
Prijs NL: € 11.599,- (€ 13.199,-)
BE: € 10.299,- (€ 11.899,-)

Foto’s: Yamaha

GEBRUIKERSSCORE

Ben jij eigenaar van dit type en jaartal motorfiets? Doe dan mee met de gebruikersscore. Vul onderstaande velden in zodat andere geïnteresseerden nog meer informatie hebben voor dat ze eventueel tot aankoop overgaan.

Deel jouw ervaring met dit model met andere motorrijders

Motorblok
Stuureigenschappen
Vering en Demping
Remmen
Comfort
Afwerking
Uitrusting
Verbruik
Prijs/Kwaliteit

Gebruikers die hun ervaring hebben gedeeld (0)

Er zijn nog geen ervaringen van eigenaren/gebruikers van deze motor.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen