Overweeg goed of je het gashendel flink wilt aandraaien om zo snel mogelijk op je vakantiebestemming te komen deze zomer. Vooral als je door Zwitserland rijdt, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn, omdat je anders met hoge boetes te maken kunt krijgen. Pielen aan de navigatie op je telefoon terwijl je rijdt? In België kan dat je twee weken je rijbewijs kosten. Wegenvignetten.nl heeft de belangrijkste verkeersboetes in populaire Europese vakantielanden op een rij gezet.
Hoewel de boetes in Nederland al hoog zijn, zijn ze elders in Europa vaak niet zo schrikbarend. In Zwitserland moet je echter goed opletten, want daar zijn de boetes inkomensafhankelijk, vooral als je buiten de bebouwde kom meer dan 25 km/u te hard rijdt. In landen zoals Frankrijk, Italië, Kroatië en Luxemburg krijg je voor vrijwel elke snelheidsovertreding – of het nu 10 of 40 km/u betreft – opvallend genoeg hetzelfde boetebedrag. Zwaardere overtredingen kunnen echter leiden tot meer punten op je rijbewijs en een grotere kans op inbeslagname van dat rijbewijs.
Deze puntenstraf geldt ook voor Nederlanders. Als je tijdens je vakantie meerdere verkeersovertredingen begaat, of al eerder boetes hebt ontvangen, kun je een rijverbod in dat land opgelegd krijgen. Dit kan variëren van enkele maanden tot zelfs jaren. Duitsland en Zwitserland zijn hier bijzonder streng in.
Een ander opmerkelijk verschil met Nederland is dat je in veel Zuid-Europese landen vaak korting krijgt als je direct betaalt. In Frankrijk betaal je bijvoorbeeld slechts 90 euro in plaats van 135 euro voor de meeste overtredingen als je binnen vijftien dagen betaalt. In Italië is het voordelig om binnen vijf dagen te betalen, wat je 30 procent bespaart. In Spanje kan de korting oplopen tot maar liefst 50 procent van het oorspronkelijke boetebedrag!
Wat betreft boetes voor niet-handsfree bellen zijn er ook grote verschillen. In Duitsland en Oostenrijk kost dit ‘slechts’ 100 euro, terwijl je in Italië en Slovenië tweeënhalf keer zoveel betaalt. België heeft sinds dit jaar een strenge aanpak; als je als Nederlander betrapt wordt, ben je zelfs vijftien dagen je rijbewijs kwijt, bovenop een boete van 174 euro.
Mattijs Wijnmalen van Wegenvignetten.nl adviseert vakantiegangers om niet te gehaast op pad te gaan: “Een uur eerder op je bestemming zijn is het risico op een hoge boete of het verliezen van je rijbewijs simpelweg niet waard. Rijd rustig, houd je aan de regels en denk aan je eigen veiligheid en die van anderen. Dan begint je vakantie pas echt ontspannen.”