Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken hoe enthousiast ik ben over het Duitse routeprogramma Kurviger. Van origine kurvige ‘punkt-de’, maar het viel me op dat ze inmiddels automatisch doorschakelen naar .com. Benieuwd of in de toekomst ook de naam ‘Kurviger’ een meer internationale aanduiding krijgt.
Ik kom niet elke maand op elke routesite. Sterker: zeker in de wintertijd kan het een hele tijd duren voor ik weer eens ga kijken wat er veranderd is. En dat levert dan soms echt flinke verrassingen. Zo ook nu.
Waar gaat het immers om in deze reeks artikelen? Uitgangspunt is dat je een route als track krijgt aangeleverd. Immers de meest betrouwbare uitwisselingsvorm, zeker als je met een groep rijdt met verschillende merken navigatietoestellen. Bekend verhaal.
MrGPS: hoe importeer en bewerk je een route in de MyRouteApp? #1
Een track bestaat uit een verzameling van duizenden puntjes en wordt in basis een op een gevolgd. Maar tsja… het kan natuurlijk zijn dat je een track alsnog wilt kunnen bewerken en om dat te kunnen doen moet je er tijdelijk weer een ‘route’ (met minder viapunten) van maken. Ben je eenmaal klaar met bewerken dan sla je hem weer op als track. Klinkt eenvoudiger dan het is, want de route van punt naar punt is afhankelijk van kaart en instellingen en kan dus tot afwijkingen leiden. Soms noodzakelijk, omdat een weg bijvoorbeeld niet meer toegankelijk is. Soms niet noodzakelijk, en dan is het een kwestie van toevoegen van viapunten. In de voorgaande afleveringen zagen we bij zowel de TomTom routeplanner als bij MRA dat dat nog best wat gepruts kan zijn. Bij Kurviger is dat niet anders, maar tegelijk toch weer wel. Want wat je ziet, en daar word ik echt heel vrolijk van, is dat de makers van Kurviger echt heel goed luisteren naar de gebruikers. En de praktische problemen die ze tegenkomen. En juist bij de import van een track zie je op dat vlak een belangrijke verbetering in het programma. Kijk maar even mee.
Om te beginnen ga ik naar kurviger.com. Ik log niet in; alles wat ik hier doe is met de gratis versie, zonder account. Ondanks dat ik niet ben ingelogd schakelt Kurviger, anders dan vroeger, meteen om naar de Nederlandstalige versie. Ik druk op de witte knop met drie stipjes linksboven (routeopties)

En kies daar voor ‘importeren’. Net als in voorgaande afleveringen kies ik voor de gpx-track.
In het volgende scherm zie ik het eerste resultaat van de import.

Kurviger is zich blijkbaar heel bewust van de beperkingen in gps-land. Laat rechts niet alleen zowel de oorspronkelijke route als de geïmporteerde route zien, maar geeft bovendien meteen aan dat het resultaat maar 78% overeenkomt met het origineel. Bovendien zie ik een knop ‘shaping points optimaliseren’. Je zou kunnen zeggen ‘doe dat dan meteen’, maar ik vind het wel grappig dat Kurviger kennelijk een meertrapsraket presenteert.
Als je drukt op die optimalisatieknop zie je de route rechts verspringen; het programma is aan het ‘spelen’ met de positie van de viapunten en komt na een paar seconden met een nieuw resultaat met 87% naleving. Alvast een flinke verbetering.

En natuurlijk denk je dan ‘dat moet nog beter kunnen, ik druk opnieuw op die knop, maar nee, dat levert geen beter resultaat op. Toch willen we de route nog verder aanpassen, want je ziet nog behoorlijk wat verschillen. Veertien in totaal, zo lijkt het.
Prachtige gebruikersinterface: druk maar eens op het pijltje naast de ‘14’ en hij springt automatisch naar die afwijking.

De rode lijn is de oorspronkelijke route, de blauwe wat het programma ervan gemaakt heeft. In dit geval zou ik zelf kiezen voor het voorgestelde alternatief: ik hoef niet zo nodig door het centrum van Geleen. En dat geldt ook voor de tweede afwijking. Bij het derde verschil wil ik wél proberen het origineel te volgen. Jabeek klinkt als een leuk dorpje.

En wat je dan doet is zó simpel! Ik klik gewoon met de linkermuisknop op de rode lijn en plaats zo een extra viapunt:

Je ziet: daarmee komen we er nog niet. Dus ik klik nog een keer op de rode lijn links. En ja! Dan loopt de route op die plek wél goed:

Op naar de volgende:

En daarbij lopen we tegen een probleem aan. Eerst zie ik dit:

Verdorie: Waarom loopt die route na punt 7 niet gewoon door naar Etzenrade? Laten we een punt extra plaatsen. En nog een, en nog een. Hij vertikt het!

Wat nu jammer is, is dat ik, in tegenstelling tot de betaalde versie van MRA in dit programma niet de mogelijkheid heb even in streetview te kijken wat hier de oorzaak van is. Maar ik besluit de gok niet te wagen en erop te vertrouwen dat hier kennelijk sprake is van een afsluiting. Dan toch maar over die Vijfzillenweg. Maar tsja… in de tussentijd heb je natuurlijk wel een beetje een zootje gemaakt van de route en een viertal storende viapunten geplaatst. Dat kan soms heel verwarrend zijn en lastig om weer terug te gaan naar de oude situatie. Bij Kurviger is dat gelukkig heel simpel. Een punt toevoegen doe je door de route te klikken met de linkermuisknop. Zo’n punt weer verwijderen doe je door met de rechtermuisknop op dat punt te klikken. En dan zonder die flauwekul als ‘weet u het zeker?’ etc.; werkt lekker snel.
En zo ga je stap voor stap verder. Als het goed is, gaat het heel snel en soepel. Soms kom je een lastige situatie tegen zoals hierboven. Of nog erger, zoals deze:

Ga dan niet te hard ‘vechten’ maar accepteer wat Kurviger voorstelt. Er zal vast een goede reden voor zijn. Verwijder dan gewoon de via’s die het programma echt niet ‘slikt’.
In pakweg drie minuten breng ik de route naar 94% overeenkomst met het origineel:

En pas dan kies ik voor ‘importeren’, waarbij ik bovendien aanvink dat ik de oorspronkelijke route in beeld wil houden:

Vervolgens kan ik in de ‘normale’ Kurviger-planner de route gaan aanpassen of uitbreiden.

Ook leuk: klik nu eens op één van de viapunten en kijk wat je ziet:

Hé! Onder meer linksonder een optie die er voldoende interessant uitziet om in een volgende aflevering te onderzoeken! In de tussentijd blijf ik het zeggen: echt proberen, dat Kurviger.com!