vrijdag 26 april 2024

Waarom Jan de Vries de TT verloor

In editie zeven van Classic & Retro kun je je hart ophalen met een interview met Jan de Vries waarbij deze vraag centraal staat: “Waarom verloor de ongenaakbare Jan de Vries de TT van 1972?”

Dat Jan de Vries de TT van 1972 in de laatste ronde van Angel Nieto verloor, is voor motorsportfans net zo’n trauma als het verliezen van de WK voetbalfinale van 1974. Bij dat laatste deed Gerd Müller ons de das om deed met zijn frommeldoelpunt. De Vries geeft 45 jaar later toe dat in de laatste ronde niet een Spanjaard zijn grootste concurrent was, maar een Duitser. De techniek van zijn Kreidler liet hem van de wedstrijd in de steek. Het snerpende 50cc’tje raakte langzaam maar zeker snelheid kwijt.

Amper compressie
De Vries herinnert zich de laatste ronde alsof hij hem gister reed: “Bij het ingaan van de laatste ronde had ik een redelijk gaatje tot het vermogen er langzaam uit ging en Nieto alsnog terug kon komen en winnen. In de pitstraat voelde ik dat er nog amper compressie in zat. Er bleek een puntje van de zuigerveer afgebroken. Dat heb ik niet eerder verteld omdat ik me niet achter pech wil verschuilen.”

Nog meer geheimen
In Classic & Retro 7 vertelt de tweevoudig wereldkampioen in de borrelklasse openhartig over zichzelf, angst, motivatie, collega’s, Van Veen Kreidler en bijna terloops onthult hij nog meer geheimen. Zo ontwikkelde de racedivisie van Van Veen Kreidler een tweecilinder 125cc. Het blok reed nooit op de circuits omdat vanaf 1973 alle inspanningen waren gericht op de OCR wankelmotor.

Alles lezen over Jan de Vries? Bestel dan hier editie zeven van Classic & Retro.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen