Altijd weer die auto’s, maar nu even niet

Motorrijders en auto’s, het blijft een vrij lastige combinatie en dat zien wij niet zomaar één, twee, drie veranderen. Of toch wel een beetje… Volvo Car Nederland introduceert namelijk de Volvo Lifesaver en daar kun je ook als motorrijder iets aan hebben (zelfs als je niet op de motor zit). Het is namelijk een pilot waarbij twintig auto’s van Volvo-eigenaren uitgerust worden met een AED, een Automatische Externe Defibrillator.

Het draagbare apparaat – dat met een elektrische schok het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand – is gekoppeld aan HartslagNu, het landelijke oproepsysteem voor reanimatie door burgerhulpverleners. Naar verwachting gaan in oktober 2019 de eerste Volvo’s met een AED de weg op.

Het bijzondere hieraan is dus dat Volvo zich niet alleen richt op de inzittenden van de auto, iets dat je normaal altijd ziet als het om veiligheid gaat bij auto’s, maar ook op mensen ‘buiten de auto’. Zie het als een ambulance die altijd in de buurt is. In Nederland zijn te weinig AED’s aanwezig, vooral in Noordoost-Nederland. Daarom start Volvo Car Nederland in dit gebied met de pilot. Het aantal burgerhulpverleners in deze regio is bovendien juist hoog.

Rijdt één van de Volvo’s uit de pilot in de buurt, dan krijgt de bestuurder hiervan – die ook burgerhulpverlener is – een melding via het infotainment-systeem in de auto. Vervolgens kan hij of zij met één druk op de knop navigeren naar de plek waar iemand een hartstilstand heeft gekregen. Een groot voordeel als je weet dat elke minuut dat er eerder wordt gehandeld er circa 10 procent meer gezondheidswinst behaald wordt.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

REAGEER OP DIT ARTIKEL