Automobilisten zien motoren echt niet

‘He oetlul! Ben je blind of zo?’ Wie vervloekte nooit een automobilist die zonder te kijken vlak voor je neus de weg opdraaide? De waarheid steekt iets anders in elkaar: mogelijk keek de automobilist wel, maar zag hij je simpelweg niet. Australisch onderzoek bewijst dat veel automobilisten blind zijn voor tweewielers. Volgens onderzoeker Kristen Pammer komt dat door de enorme hoeveelheid informatie die op ons afkomt als we deelnemen aan het verkeer. Omdat onze hersenen niet snel genoeg alles kunnen verwerken, geven ze een prioriteit aan de informatie die ze registreren. Motorrijders en fietsers hebben blijkbaar weinig prioriteit.

Veilig of onveilig?
Pammer toonde in haar onderzoek 56 volwassen automobilisten foto’s van verkeersituaties. Veilig of onveilig, was de bijbehorende vraag. De laatste foto bevat plotseling een onverwacht voertuig in de vorm van een taxi of motorfiets. De helft van de ondervraagden zag taxi noch motor. Bij de deelnemers die wel wat registreerden, zag tweederde de taxi en slechts eenderde de motorfiets. Automobilisten zijn dus echt blind voor motoren.

De oplossing?
Een nieuwe bril of contactlenzen lossen het probleem niet op. Volgens Pammer moeten betere rijopleidingen de blindheid bij automobilisten wegnemen. Tweewielers laten nu geen – of amper – alarmbellen afgaan in onze hersenen, we moeten erop trainen dat ze wel een hoge prioriteit in onze hersenen krijgen. Mogelijk krijgen we ook nog hulp uit onverwachte hoek: ‘zelfrijdende’ auto’s zijn niet blind. Die herkennen voetgangers, fietsers en motorrijders en reageren daar precies hetzelfde op als op een vrachtwagen. Bekijk tot het moment dat iedereen in zo’n wagen rijdt alle automobilsten alsof er een rood-witte stok naast ze ligt.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

REAGEER OP DIT ARTIKEL