Boete? Maak bezwaar!

Een derde van alle verkeersboetes waartegen bezwaar wordt gemaakt, blijkt onterecht te zijn opgelegd. Ja, echt. Ja, echt. Een derde… Dit zeer bijzondere nieuws lezen we in het Algemeen Dagblad en maakt ons behoorlijk wakker.

Niet overtuigd? De cijfers komen uit de gegevens van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie, die door het AD werden opgevraagd. In totaal gaat om 107.300 boetes die werden uitgedeeld voor snelheidsovertredingen, door rood rijden, handheld bellen of een andere overtreding van de zogeheten ‘Wet Mulder’.

Als je weet dat er in 2018 in totaal 9,2 miljoen boetes werden uitgedeeld, kan het zomaar zijn dat er dus 3 miljoen boetes onterecht waren vorig jaar. Misschien nog wel opvallender is dat het bepaald niet de eerste keer is dat dit soort cijfers naar buiten komen.

O ja, volgend jaar worden de boetes nog hoger, dus denk dan ook eens aan bezwaar maken.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Reacties

 • Amilea 05/12/2019 at 21:05

  “Een derde van alle verkeersboetes waartegen bezwaar wordt gemaakt, blijkt onterecht te zijn opgelegd.” Ja hè hè, het feit dat het zo laag is komt door personen die willekeurig bezwaar maken. Heb zelf een keer een boete gehad vanuit Drenthe, terwijl mijn motor toen echt wel stil stond: foutje van de automatische kentekenherkenning, bezwaar gemaakt en klaar. Dat is waar dat derde terechte bezwaarmakingen vandaan komt, niet omdat ze willekeurige boetes gaan intrekken. Concluderen dat een derde van alle boetes zomaar onterecht zou zijn is wel heel erg kort door de bocht.

  Antwoord
 • Syl 06/12/2019 at 06:08

  Wat een omgekeerde beredenering.
  Het is toch logisch de mensen die bezwaar maken dat doen omdat de boetes mogelijk onterecht zijn gegeven? De kans dat een boete dus onterecht is, is bij de groep bezwaarmakers het hoogst. Betekent niet dat van alle uitgeschreven boetes 1/3 onterecht is.

  Antwoord