Sportweekeinde: Het stoppen van Lorenzo anders bekeken

Elke maandag bespreekt Marien wat hem opviel in het afgelopen sportweekeinde. Verwacht geen raceverslagen, maar wel een andere kijk op de actualiteit. Deze week: Jorge Lorenzo stopt met racen.

Valentino Rossi: voorlopig 115 GP-zeges en negen wereldtitels. Casey Stoner: 45 GP-zeges en twee wereldtitels. Jorge Lorenzo: 68 GP-zeges en vijf wereldtitels. Dani Pedrosa: 54 GP-zeges en drie wereldtitels. Ooit waren het de MotoGP-aliens. Dagen kon (en kan) ik op YouTube naar filmpjes van deze vier kijken. Wat die kunnen op twee wielen… Ik durf er nog niets eens van te dromen dat ik hetzelfde kan op vier wielen. Of op zes of op achttien.

Maar toen maakte Stoner op 17 mei 2012 in Le Mans vanuit het niets bekend dat hij eind dat jaar zou stoppen. Het kwam niet tot Take That-achtige taferelen bij zijn afscheid, hoewel we door de beslissing van Stoner ineens ook pijnlijk vaarwel moesten zeggen tegen de MotoGP-aliens. Pas in 2018 vond de volgende ‘alien’ het mooi geweest in de vorm van Pedrosa. En dus bleven Lorenzo en Rossi over.

Dat Lorenzo de volgende afzwaaier zou zijn, had ik nooit verwacht. Sterker nog, had mij voor afgelopen donderdag gevraagd wie van de vier zou overblijven en ik had zonder twijfel Lorenzo gezegd. Die zou nooit opgeven en desnoods tot z’n 47e blijven proberen om tenminste één keer voor Marc Marquez te eindigen. Maar na zijn zware crash op Assen, was zijn motivatie weg. Of op.

Iets dat ook wel bleek uit het commentaar na zijn laatste MotoGP-race ooit, die van gisteren op Valencia: ‘Ik ben helemaal gelukkig, want ik voel enkel geluk en opluchting. Ik ben gezond, jong en heb nu de kans om volop van het leven te genieten. Je leeft maar één keer. Als Grand Prix-rijder heb je zoveel verplichtingen, dat je veel compromissen moet sluiten. Ik kan morgen doen wat ik leuk vind. Nee, zelfs vanaf nu.’

Het meest bizarre nu Jorge Lorenzo stopt vind ik echter dat Rossi nu de laatste overgebleven MotoGP-alien is. Ruim 40 jaar oud en toch nog altijd zin in minstens nog een GP-seizoen. Ondanks de aanwezigheid van een Super Alien.

Precies, die met startnummer 93.

Achtergronden van Jorge Lorenzo? Klik hier.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

REAGEER OP DIT ARTIKEL