‘s Wereld eerste geprinte motorfiets

3D printen gaat de motorindustrie – en industrie in het algemeen – radicaal veranderen. Het snel even een prototype kunnen maken heeft al een grote impact gehad op de manier hoe we nieuwe producten ontwikkelen. En gezien de dalende kosten, de complexiteit en de steeds verbeterende kwaliteit van 3D printen kan het niet anders dat deze technologie de maak-industrie op zijn kop gaat zetten. Sterker nog, het wordt al langer gezegd dat ‘Additive Manufacturing ‘ ofwel 3D printen wel eens de nieuwe industriële revolutie zou kunnen betekenen. Voor de motorindustrie betekend dit dat er een dag komt dat je voor een nieuw onderdeel slechts een ‘design’ hoeft te downloaden van de fabrikant en deze thuis 3D ‘uitprint’. Uiteraard veranderd hierdoor de rol van dealers en de manier waarop we motorfietsen ontwerpen, bouwen en zelf customizen.

De eerste stappen zijn er in elk geval, want in onderstaande filmpje kun je de eerste volledig 3D geprinte (elektrische) motorfiets zien rijden.

Alles op deze motorfiets is uitgeprint op een 3D printer, behalve de electronica. Het frame, kuipdelen en zelf wat een interpretatie is van de vering en ophanging. Oh, en vergeet niet, zelfs de compleet opnieuw bedachte luchtloze ‘banden’ komen uit de printer.

Het is natuurlijk een prachtig project, maar in de nabije toekomst hoef je geen compleet uitgeprinte motorfietsen te verwachten. Maar dat de motorindustrie gebruik gaat maken van deze nieuwe technieken is een feit. Want even kritisch, als je deze video bekijkt zie je al dat de motorfiets vrij onstabiel is. En naar alle waarschijnlijkheid geen hele hoge snelheden haalt, gezien dat de video versneld is.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL