75 Jaar bevrijd: De Langste Dag

De bevrijding van West-Europa begon 75 jaar geleden met de landing van 156.115 geallieerde soldaten op de stranden van Normandië. In drie etappes volgen wij het spoor van deze helden. Van de D-Day stranden tot Wageningen, waar op 5 mei 1945 de Duitse overgave werd getekend. Etappe 1: de langste dag. Terwijl regendruppels zachtjes op de weg tikken, parkeer ik de Harley-Davidson Heritage Classic op het plein van Sainte-Mère-Église. Ik zet mijn helm af en kijk omhoog, zoals iedereen dat hier doet. Daar hangt hij: John Steele. Dat wil zeggen, de pop die John Steele moet voorstellen, de Amerikaanse paratrooper ...

Doorgaan met lezen?

Dit artikel is alleen voor onze abonnees. Om verder te lezen dien je een abonnement op MotorNL Digitaal of MOTO73, Promotor of Classic & Retro te hebben. Heb je al een abonnement? Dan kun je hier inloggen.

Nog geen abonnement?

Vanaf €2,99 per maand kun je alles lezen van MOTO73, Promotor en Classic & Retro.

Klik hier en start nu met lezen

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

Vorig artikel

Rondje Salland

Volgende artikel

Johammer op Ameland

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Reacties

 • gerdaenjo@gmail.com 18/11/2019 at 16:25

  De langste dag,

  Ik wil in het voorjaar naar Normandië gaan, omdat ik in mei 2010 een langweekend in Verdun (eerste wereld oorlog)Frankrijk geweest ben en dat dit heel veel indruk op mij gemaakt heeft !
  Wij gaan daar kijken en zien wat zig daar 75 jaar geleden heeft afgespeeld om Europa te bevrijden.
  Jongens van amper 18/20 jaar die de oceaan werden overgestuurd om deze lastpost Hitler en kompanen voor goed en altijd naar “huis” te sturen. Zelf maak ik veel touren via allerlei Amerikaanse kerkhoven in de Euregio, daar wij zelf twee graven van Amerikaanse soldaten geadopteerd hebben in Margraten vinden wij dat we deze jongen mensen moeten blijven herdenken. We brengen bloemen van tijd tot tijd en spreken soms met bezoekende Amerikanen die dan hun dierbaren komen opzoeken.
  Het zijn allemaal trieste herinneringen voor deze mensen.

  Ik moet alleen uitzoeken hoe en waar we gaan overnachten, en dan hopen op een beetje redelijk weer.

  Boxerjo.

  Antwoord