Dit was het GP-weekend op Barcelona

MotoGP – Marquez wint, maar krijgt het niet cadeau

Een valpartij tijdens de kwalificatie (en daardoor geen pole position), een sterke Valentino Rossi en Dani Pedrosa, wat foutjes van de hoofdrolspeler… Het waren de belangrijkste ingrediënten voor een geweldige MotoGP-race. Marc Marquez kreeg het namelijk zwaar te verduren tijdens de Catalaanse GP. De Spanjaard moest alles op alles zetten om Valentino Rossi én Dani Pedrosa achter zich te houden. En dat ging gepaard met riskante inhaalacties en gevaarlijke momenten. Zo reed Marquez bijna tegen Rossi aan en werd de wereldkampioen op zijn beurt in de één na laatste bocht van zijn sokken gereden door teamgenoot Pedrosa. Gelukkig konden beide mannen overeind blijven en kon Shuhei Nakamoto (de baas van HRC) opgelucht adem halen. Het zorgde ervoor dat Marquez zijn zevende overwinning van het seizoen greep, Pedrosa wijd moest en daardoor derde werd. Rossi profiteerde van de fout van de kleine Spanjaard en kon voor de vierde maal dit seizoen een tweede plek opeisen.
Grote verliezer in Barcelona was Jorge Lorenzo. De Yamaha-man, die in Mugello eindelijk eens bij Marc Marquez kon blijven, moest nu genoeg nemen met de vierde plek en werd op afstand gereden door het supertrio. De reden zou een gemis aan acceleratie zijn geweest en kon zodoende niet meekomen. Benieuwd hoe Lorenzo zich revancheert op Assen en alles lijkt erop dat het een geweldige MotoGP-wedstrijd gaat worden. Rossi merkt dat ie kans heeft, Lorenzo heeft wat rechtzetten en Pedrosa wil maar al te graag de eerste coureur zijn die Marquez dit seizoen weet te verslaan. The heat is on!
 

Moto2 – Rabat wint thuis
Op zijn eigen Barcelona had Tito Rabat nog nooit gewonnen, maar eindelijk, in 2014, heeft ie het voor elkaar gekregen. De Marc VDS Racing Team-coureur was het gehele weekend al de snelste man en leek ook vrij gemakkelijk zijn vierde overwinning van het seizoen te pakken. Maverick Viñales dacht daar namelijk anders over. De Spaanse wereldkampioen Moto3 kon lang weerstand bieden, maar het moordende tempo van Rabat was toch teveel gevraagd. Beetje bij beetje nam Rabat afstand van zijn landgenoot. Achter het tweetal was er een flinke strijd gaande om de laatste podiumplek. Thomas Lüthi leek daar lang de voornaamste kanshebber voor te zijn, maar in de slotfase ging het toch mis. Mika Kallio kwam sterk terug na wat afgezakt te zijn en nam in zijn kielzog Jordi Torres mee. De Spanjaard ging echter in de fout en moest het grind opzoeken. In de strijd mengde Johann Zarco zich ook nog, doordat Kallio en Lüthi met elkaar in gevecht raakte. De Fransman maakte optimaal gebruik van het feit dat het tweetal het niet eens konden worden over wie er derde moest gaan worden. In bocht tien, laatste ronde, ging het mis voor de Fin en Zwitser. Ze moesten beiden wijd en binnendoor stak Zarco zijn Caterham. Hij bezorgde hierdoor de Engelse fabrikant haar eerste podium. Mika Kallio hield uiteindelijk Thomas Lüthi voor zich, terwijl Mattia Pasini zijn beste resultaat van het seizoen kon grijpen met een zesde positie.
Grootste geluksvogel van de race was overigens Luis Salom. De Spanjaard van Paginas Amarillas HP40 ging onderuit met zijn Kalex, kwam op de ideale lijn te liggen en werd ternauwernood gemist door Jonas Folger. De Duitser stuurde knap om Salom heen en moest dat bekopen met een valpartij in de grindbak. Geen belangrijke WK-punten voor de Duitser, maar hij kon voorkomen dat Luis Salom niet in het ziekenhuis belandde.

Moto3 – Marquez zorgt voor dubbel
Waar Marc Marquez met Honda een dominerende factor is in de MotoGP, is dat bij zijn broertje nog lang niet het geval. Alex moest dit jaar toezien dat KTM de eerste races van het seizoen ‘domineerde’ en de Honda-coureurs op de kritische momenten net wat tekort kwamen. In Barcelona was dat echter niet het geval. Marc Marquez had een indrukwekkende poletijd neergezet en die snelheid nam hij mee de race in. De jongere broer van de MotoGP-wereldkampioen kon al vrij snel loskomen van de grote kopgroep, die daardoor uiteindelijk om plek twee moesten strijden. Teamgenoot Alex Rins zat ook in dat groepje, maar deze titelkandidaat moest aan de kant door een defecte versnellingspook. Zoals altijd gaven de toppers in de Moto3 een mooie show weg. In de grote groep zaten overigens ook enkele verrassende namen, zoals Enea Bastianini (ook sterk op Mugello) en Brad Binder. De Italiaan liet zien dat hij thuishoort in de Moto3. De debutant liet zijn gezicht overduidelijk zien en kon na 22 ronden voor het eerst richting podium. Achter hem sloot Efren Vazquez een moeilijk weekend af op plek drie. Jack Miller leek lang tevreden te moeten zijn met een achtste positie, maar in de laatste ronde kwam hij op stoom. Een vierde plek was het maximale resultaat dat de Australiër neer kon zetten en dat deed hij ook., Romano Fenati, eveneens concurrent voor de vacante wereldtitel, hield hij achter zich en kon zodoende de leiding in het klassement vasthouden. De twee Nederlanders waren wederom aan elkaar gewaagd. Ditmaal won Bryan Schouten (24e) van Scott Deroue (26e), terwijl Livio Loi tussen deze Hollandse sandwich zat. Over anderhalve week begint voor hen misschien wel het belangrijkste raceweekend van het jaar. Dan staat de TT namelijk op het programma. 

Fotografie 2Snap

Voor uitslagen ga je naar www.motogp.com.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.