dinsdag 25 maart 2025

Hoe banden de motorsport veranderden – TTerugblik #4

Tegenwoordig kijken coureurs vaak als eerste naar hun banden wanneer ze hun motoren in hun pits of bij het podium parkeren, als ze bij de eerste drie zijn geëindigd. Hoe staan die er nog voor? Voor de start hebben ze in overleg met hun technische staf en de bandenexperts hun keuze gemaakt: harde, medium of zachte banden? En als het regent, kiezen ze voor regenbanden. Maar ondanks de expertise van bandenfabrikanten lukt het ze vaak niet om een band te maken die zowel snelle rondetijden als een probleemloze finish garandeert. Bij het WorldSBK op Phillip Island was het zelfs zo erg dat er een verplichte bandenwissel voor alle rijders was ingesteld, zowel voor de Superbike als de Supersport.

Het verhaal van de GT – TTerugblik #3

Vroeger was het heel anders. De keuze in banden was minimaal. Met een band reden ze meerdere races. Zodra het profiel te laag was (slickbanden bestonden toen nog niet), werd de band vervangen en konden de coureurs weer een aantal races vooruit. Er viel weinig over de banden te zeggen, behalve tijdens de 500cc-race van de TT in 1950.

In die race werd het een strijd tussen Engelse en Italiaanse motoren en coureurs. De MV-coureurs speelden geen grote rol; Artesiani viel meteen uit en Ray Amm had problemen met de wegligging door een slap frame. Gilera deed het beter met Nello Pagani, Umberto Masetti en Carlo Bandirola. Dit Italiaanse trio leidde na enkele ronden voor Geoff Duke op Norton en Les Graham op AJS. Achter hen voltrok zich echter een drama voor de Britse rijders. Bob Foster, Johnny Lockett en Harold Daniell moesten stoppen omdat er stukken van het loopvlak van hun achterband waren losgeraakt. Geoff Duke had pech toen een stuk rubber tussen ketting en tandwiel kwam, waardoor hij onderuitging, maar gelukkig bleef hij ongedeerd. Harold Daniell besefte dat er een constructiefout in de banden zat en waarschuwde de andere Britse rijders vanuit de pits met een bord dat ze vanwege bandenproblemen naar binnen moesten komen. De strijd om de overwinning ging vervolgens tussen de drie Italiaanse Gilera-coureurs, met Masetti die de zege greep.

Jan Boer op de TT
Jan Boer zag zijn eerste TT in 1964. Sindsdien miste hij slechts één keer. In dit jubileumjaar van de Dutch TT blikt hij op Motor.NL in meerdere delen terug op de geschiedenis van Nederlands bekendste sportevenement.

Deel 1: De eerste Nederlandsche TT
Deel 2: Van 1949 tot MotoGP: de evolutie van de Dutch TT
Deel 3: Het verhaal van de GT
Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen