woensdag 7 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Joey Litjens maakt racerentree

Als je het als Nederlander tot WK-niveau weet te schoppen, blijf je toch bij vele fans in het geheugen staan. Helaas staat er wat betreft Joey Litjes één ding dieper in het geheugen van de Nederlandse motorsportfan gegrift dan zijn prestaties; zijn ongeval.

Na een aantal seizoenen in de Grand Prix’ 125cc-klasse, bleef de coureur uit America puntloos en moest hij een stapje terug doen in het racen. Hij kreeg in 2009 een kans op de Van der Heyden Yamaha in het ONK Supersport. Aan boord van de Yamaha YZF-R6 zou het noodlot toeslaan in Hengelo, waar hij hard crashte en een boom raakte.

Litjens liep onder meer een zware zenuwbeschadiging op en zou nooit meer racen. Dit omdat hij zijn rechterarm, volgens de artsen, nooit meer zou kunnen gebruiken. Maar de Limburger heeft anders besloten en rijdt tijdens de TT van Assen mee in het Nationale Supersport 300-kampioenschap; een rentree tijdens de TT dus.

De nieuwe Supersport 300-klasse is trouwens geen onbekend terrein voor Litjens, die onder meer als KNMV-coach jonge coureur begeleidde, en nu is de coördinator van de Yamaha R3 Cup. Logischerwijs zullen we hem dan ook op een Yamaha YZF-R3 aan de start zien verschijnen.

Niet één nacht ijs
Dat Litjens’ herstel niet over één nacht ijs zou gaan, dat had iedereen kunnen voorspellen, maar nu er ruim acht jaar verstreken is, geeft hij zelf aan er klaar voor te zijn. Klaar om te rijden, klaar om te racen – zowel fysiek als mentaal. Zeker dat laatste kan moeilijk in twijfel getrokken worden wanneer je van een dergelijk kwetsuur terug weet te komen.

Overigens is Litjens niet de enige oudgediende die terugkeert aan de start van een race, want ook Hugo van den Berg, met wie hij samen de strijd aan ging in het 125 Grand Prix-kampioenschap in 2006 en 2007, zal ook aan de start verschijnen.

Foto: 2snap

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen