maandag 29 april 2024

MXoN Ernée, Frankrijk 2023: Vive la France

Het massaal opgekomen thuispubliek kreeg in Ernée waarvoor het was gekomen: winst voor het oppermachtige Franse team. Nederland was kansloos door een blessure van Glenn Coldenhoff.

Foto’s: Jan Boer

De Motocross of Nations (MXoN) is elk jaar het smakelijke toetje na afloop van het GP-seizoen. Het wereldkampioenschap voor landenteams trekt altijd veel toeschouwers, maar als de wedstrijd in Frankrijk wordt gehouden, komen er nog meer mensen op af dan in andere landen. Al op vrijdagmiddag bij de voorstelling van de 37 teams was het erg druk en zat de stemming er goed in. Alle rijders werden luid toegejuicht, ook de rijders van volslagen kansloze teams uit bijvoorbeeld Guam, IJsland, Puerto Rico, Griekenland, Chili of Marokko. Vrijwel al deze rijders hadden nooit eerder zo’n spektakel meegemaakt. Velen filmden dan ook met hun telefoon het enthousiaste publiek op het moment dat ze werden voorgesteld. Konden ze er thuis nog eens van nagenieten.

Op slag kansloos

Voor bovengenoemde landen en nog een handvol andere geldt de Olympische gedachte ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’. Voor deze teams is het evenement al volledig gelukt als ze erin slagen zich te plaatsen voor de A-finale, het hoofdprogramma op zondag. Er wordt gereden in drie klassen, MX2, MXGP en Open Klasse. In laatstgenoemde categorie is men vrij in de keuze van de motor; veelal wordt gekozen voor de MXGP-motor. Deze drie klassen rijden op zaterdagmiddag elk een wedstrijd. De twee beste uitslagen per land bepalen het klassement. De beste negentien landen gaan door naar de A-finale. Als negentiende ging Brazilië door en dat werd gevierd als een grote overwinning. De laatste zes landen van de afvallers rijden een C-finale. De winnaar gaat door naar de op zondagmorgen te verrijden B-finale, die voor de overige twaalf niet-gekwalificeerde landen is en de winnaar daarvan komt alsnog in de A-finale. Dat was dit keer Zweden.

Waarom Spanjaarden en Italianen zo dominant zijn in de Grand Prix

Plaatsing voor de A-finale was voor Nederland geen enkel probleem. Na de elfde plaats van Calvin Vlaanderen in de MXGP en de vierde plek van Kay de Wolf in de MX2 was de oranje brigade al zeker van de A-finale. Een goed resultaat van Glenn Coldenhoff in de Open Klasse zou nog kunnen zorgen voor een betere startpositie, maar zover kwam het niet. Al in de tweede ronde kwam hij samen met de Zweed Isak Gifting ten val. Verder deelnemen zat er voor Coldenhoff niet meer in, want hij brak een rib en liep een hersenschudding op. Dat hield in dat Nederland op slag kansloos was voor een eervolle klassering, want in de drie races op zondag (MXGP/MX2, MX2/Open en Open/MXGP) kunnen zes resultaten worden behaald, waarvan de beste vijf het klassement bepalen. Maar met slechts twee rijders aan de start komt een land niet verder dan vier uitslagen. Ook Gifting kon zondag niet rijden. Nederland deed het beter dan Zweden, wat Nederland de negentiende plaats opleverde.

Hoe moeilijk is het om je te motiveren als je vooraf weet dat je als land achteraan zult eindigen? Calvin Vlaanderen: ‘Het is zoals het is. Ik ga m’n best doen, maar geen risico nemen, want volgende week begint al mijn voorbereiding op het seizoen 2024.’

Maxime Renaux boekte de beste uitslagen voor de Fransen.

Puur genieten

Al vroeg op zondagmorgen waren er langs het Circuit Raymond Demy nauwelijks nog lege plekjes te bekennen. Vanaf een grote helling hadden de toeschouwers een fantastisch zicht op het grootste deel van de baan. Op een groot scherm konden de gebeurtenissen elders op het circuit ook nog worden gevolgd. Het Franse publiek leefde enorm mee. Elke keer als een Franse rijder passeerde werd hij luid toegejuicht en werd er met honderden blauw-wit-rode vlaggen gezwaaid. Ook voor de neutrale toeschouwers was het puur genieten van het enthousiasme van de Fransen. Maar ook waren er zoals altijd weer mensen die met veel herrie makende kettingzagen (gelukkig wel zonder zaag) naar het circuit kwamen. De motoren moeten aan strenge eisen voor het geluid voldoen, deze herriemakers werden ongemoeid gelaten. Hoeveel publiek er was? Er werd gezegd dat er een kleine 50.000 bezoekers waren. Zij zorgden voor een enorme recette, want een weekendkaart kostte 150 euro voor een volwassene (jeugd 12-17 € 65,-), een kaart voor uitsluitend zondag 115 euro (€ 50,-). Wie het rennerskwartier in wilde mocht 40 euro dokken voor een weekendkaart.

Schitterende race

De twee beste rijders van de MXGP van dit jaar bepaalden het beeld van de eerste race. Romain Febvre en Jorge Prado maakten er een schitterende race van. Aanvankelijk reed Prado op kop, maar tot grote vreugde van het Franse publiek nam Febvre na vijf ronden de leiding over. Hij nam enige afstand van de Spaanse wereldkampioen, maar later werd het verschil toch weer kleiner. Prado kwam zelfs nog weer op de eerste plaats, maar met nog twee ronden te gaan nam Febvre de kop toch weer over. De derde plaats ging naar Ken Roczen, de Duitser die al sinds 2012 in Amerika rijdt, nadat hij het jaar ervoor wereldkampioen MX2 was geworden.

Voor de Australiërs verliep de race tegenvallend, want hun sterkste rijder Jett Lawrence kwam kort na de start ten val en vervolgde zijn wedstrijd vanuit de achterhoede, maar kwam sterk naar voren en werd nog zesde. Zijn broer Hunter finishte als tiende. Kay de Wolf werd elfde, Calvin Vlaanderen werd vijftiende na een slechte start. Als land kwam Frankrijk het best uit de eerste race, want tweede rijder Tom Vialle (die dit jaar in Amerika actief was) eindigde als achtste. Nagenoeg alle landen hadden, naast een goed tot redelijk resultaat, een tweede uitslag die stukken slechter was.

Het bijzondere verhaal achter het ontstaan van de MXoN in… Nederland!

De tweede race verliep zoals het Franse publiek het graag wilde zien. De Spanjaard Ruben Fernandez duelleerde de halve race met Maxime Renaux, maar viel toen door een val een flink eind terug. Al vroeg in de race nam Tom Vialle de derde plaats in. Na het wegvallen van Fernandez bezetten Renaux en Vialle de eerste en de tweede plaats. Met een onderling verschil van minder dan een seconde kwamen ze over de finish. De derde plaats ging naar Liam Everts, die lang in gevecht was met zijn KTM-teamgenoot Andrea Adamo. Wat de Italiaan ook probeerde, hij kon Everts niet van de derde plaats verdringen.

Door dit resultaat versterkten de Fransen hun leidende positie. Australië bleef enigszins in de buurt door de vijfde plaats van Hunter Lawrence en de twaalfde van Dean Ferris. De Italianen deden goede zaken door naast de vierde plaats van Adamo Andrea Bonacorsi als achtste over de finish te zien komen. Kay de Wolf reed een keurige race en werd negende.

Massaal meezingen

Tussen de tweede en derde race waren de Franse toeschouwers al overtuigd van de zege van hun landgenoten en werd het Franse volkslied de Marseillaise ingezet. Dat bleek niet voorbarig te zijn geweest, want met de derde plaats van Renaux achter Jeff Lawrence en Ken Roczen, en de zesde plaats van Romain Febvre hielden de Fransen hun leidende positie stevig vast. Calvin Vlaanderen begon als tiende aan de race en wist zich één plaats te verbeteren. De Italianen deden het wederom goed met Alberto Forato als achtste en Andrea Bonacorsi als twaalfde. De Belgen konden wel een goed resultaat gebruiken, want Lucas Coenen was in zijn beide races twee keer negentiende geworden. Zij noteerden nu de tiende (Liam Everts) en de veertiende plaats (Jago Geerts).

De Fransen kwamen op 14 punten, behaald met twee eerste plaatsen en eenmaal tweede, derde en zevende. Hun slechtste resultaat was een negende plaats. Wie zouden er met de Fransen op het erepodium komen? Dat werden op grote achterstand Australië met 34 punten en Italië met 43 punten. Achter de Duitsers werden de Belgen vijfde. Er is ook nog een klassement opgesteld per klasse, maar dat is zuiver voor de statistiek. Beste rijder in de MX2 werd Tom Vialle voor Hunter Lawrence en Kay de Wolf. Ken Roczen was de beste in de MXGP voor Jorge Prado, Jett Lawrence en Romain Febvre; Calvin Vlaanderen werd tiende. In de Open Klasse was Maxime Renaux de beste voor Liam Everts en Andrea Bonacorsi

Acht jaar eerder, bij de vorige MXoN in Ernée, was er eveneens succes voor de Fransen. Toen zegevierden Romain Febvre, Marvin Musquin en Gautier Paulin. Twee van hen konden nu ook weer feest vieren, al deed Paulin dat deze keer in zijn rol als teammanager. Net als toen werden ze luid bejubeld op het erepodium en werd de Marseillaise massaal meegezongen. Volgend jaar wordt de MXoN verreden in het Britse Matterley Basin.

Uitslagen MXoN Frankrijk

MXGP/MX2
1. Febvre; 2. Prado; 3. Roczen; 4. Seewer; 5. Plessinger; 6. Jett Lawrence; 7. Gajser; 8. Vialle; 9. Geerts; 10. Hunter Lawrence; 11. De Wolf; 12. Forato; 13. Jonass; 14. Längenfelder; 15. Vlaanderen.
MX2/Open
1. Renaux; 2. Vialle; 3. Everts; 4. Adamo; 5. Hunter Lawrence; 6. Guillod; 7. Fernandez; 8. Bonacorsi; 9. De Wolf; 10. Hampshire; 11. Längenfelder; 12. Ferris; 13. McLellan; 14. Pancar; 15. Gilbert.
MXGP/Open
1. Jett Lawrence; 2. Roczen; 3. Renaux; 4. Prado; 5. Gajser; 6. Seewer; 7. Febvre; 8. Forato; 9. Vlaanderen; 10. Everts; 11. Bonacorsi; 12. Kullas; 13. Watson; 14. Geerts; 15. Guillod.
MXoN
1. Frankrijk, 14;
2. Australië, 34;
3. Italië, 43;
4. Duitsland, 47;
5. België, 55;
6. Zwitserland, 55;
7. Spanje, 59;
8. USA, 65;
9. Slovenië, 85;
10. Engeland, 89;
11. Estland, 91;
12. Letland, 109;
13. Zuid-Afrika, 127;
14. Nieuw-Zeeland, 137;
15. Tsjechië, 150;
16. Noorwegen, 157;
17. Brazilië, 159;
18. Finland, 171;
19. Nederland, 44 (4 resultaten);
20. Zweden, 106 (4 resultaten).
De beste drie teams met v.l.n.r. Australië (Hunter Lawrence, Jett Lawrence en Dean Ferris), Frankrijk (Romain Febvre, Maxime Renaux en Tom Vialle) en Italië (Andrea Bonacorsi, Andrea Adamo en Alberto Forato).
Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen