maandag 15 juli 2024

Toen de finish van Le Dakar nog in Dakar lag – terugblik

Op 31 december j.l. ging de 44e editie van ‘Le Dakar’ van start. Slechts in naam heeft de Senegalese hoofdstad nog te maken met de zwaarste rally ter wereld, waaraan wordt deelgenomen door motoren, quads, auto’s en vrachtwagens. Hoe anders was dat in de beginjaren, toen er steevast rond de jaarwisseling in Parijs werd gestart en de finish in Dakar lag, en de benaming Paris-Dakar de lading volledig dekte. Van Nederlandse zijde kwam er al snel belangstelling om aan de monsterrally deel te nemen. De uit Groningen afkomstige Bert Oosterhuis had al een succesvolle carrière in de wegrace achter de rug toen hij werd gegrepen door het rallyvirus. Hij was er dag en nacht mee bezig en stond verre van ontspannen aan de start voor editie 1982. Hij overleed na een val in Algerije.
De eerste Nederlander die een opvallende prestatie neerzette was Anne Kies, die in 1983 als achtste eindigde. De Fries kon al terugkijken op een mooie loopbaan in de enduro (toen nog betrouwbaarheidsritten geheten), toen hij zich in het Afrikaanse avontuur stortte. Op de foto Anne Kies kort voor de jaarwisseling bij de start in Parijs. De Franse media dachten aanvankelijk dat hij een vrouw was, omdat de voornaam ‘Anne’ in het Frans bij mannen onbekend is.

Mirjam Pol als wereldkampioen Rally Raid en titelverdedigster naar Le Dakar 2023

Wetenswaardigheid

De rally Paris-Dakar was een idee van de Fransman Thierry Sabine, die tijdens de rally Abidjan-Nice in 1977 in de Libische woestijn verdwaald raakte. Wat oorspronkelijk ontstond als een rally voor amateurs groeide al binnen de kortste keren uit tot een groots spektakel, waaraan de grote fabrikanten gingen deelnemen. Met name BMW, Cagiva, Honda, Yamaha en KTM hebben veel geïnvesteerd in fabrieksteams. Sabine kwam in 1986 tijdens de rally om het leven toen zijn helikopter in een zandstorm neerstortte. Omdat het in Afrika te gevaarlijk werd, ging de rally vanaf 2009 naar Zuid-Amerika. Sinds 2020 wordt er in Saoedi-Arabië gereden. Voor de organisatie tekent ASO, het bedrijf dat ook de Tour de France organiseert.

Foto-info

FotograafJan Boer
Jaar1982
OnderwerpParis-Dakar
Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen