Voor Shoya Tomizawa – Terugblik

Tijdens de Grand Prix van Qatar op het Losail International Circuit gaan mijn gedachten altijd een paar keer per weekeinde terug naar 2010. Terug naar de glimlach van Shoya Tomizawa, toen hij op 11 april de allereerste Moto2-race ooit won. Zelden zagen we zoveel geluk. Alweer elf jaar geleden en daarom wellicht wat bijzonder om er juist nu aandacht aan te besteden. Het is echter precies tien jaar terug dat de vader en moeder van Tomizawa, Teruyuki (rechts) and Yukiko (links), op Losail een speciaal gedenkteken onthulden van hun zoon. Hun zoon, die ze op dat moment alweer zeven maanden moesten ...
Tijdens de Grand Prix van Qatar op het Losail International Circuit gaan mijn gedachten altijd een paar keer per weekeinde terug naar 2010. Terug naar de glimlach van Shoya Tomizawa, toen hij op 11 april de allereerste Moto2-race ooit won. Zelden zagen we zoveel geluk. Alweer elf jaar geleden en daarom wellicht wat bijzonder om er juist nu aandacht aan te besteden. Het is echter precies tien jaar terug dat de vader en moeder van Tomizawa, Teruyuki (rechts) and Yukiko (links), op Losail een speciaal gedenkteken onthulden van hun zoon. Hun zoon, die ze op dat moment alweer zeven maanden moesten missen na dat verschrikkelijke ongeluk tijdens de Moto2-race op Misano. In de teamkleding van Technomag-CIP, het team waarvoor Tomizawa reed toen hij won op Losail en het team waarvoor hij reed toen hij een half jaar later verongelukte. Rondom de GP van Qatar komt het gedenkteken van Shoya altijd weer een paar keer voorbij, meestal door Japanse coureurs die op Losail en ook Misano altijd hun eer bewijzen aan hun overleden landgenoot. En elke keer moet ik met kippenvel denken aan dit moment. Foto-info FotograafANPJaar2011OnderwerpShoya Tomizawa Wetenswaardigheid Shoya Tomizawa reed altijd met het nummer 74 op zijn linkerschouder. Een eerbetoon aan zijn landgenoot Daijiro Kato, die in 2003 zwaar crashte op Suzuka en later overleed aan zijn verwondingen.

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Misschien vind je dit ook interessant?