50 Jaar Honda CB: De zuigers

IJzeren vuisten zijn we, klappen van staal delen we uit in die helse smederij van brandstof en vuur. Strak in het gelid, vier stuks liefst, vormt onze strenge rangorde de basis voor succes. Geen trilling, geen onbalans, geen vuiltje in de lucht. Wij verdragen de klappen, smeren ze uit tot een vloeiende explosie. Voor ons geen ‘karakteristieke loop’, geen getril en bokkigheid, maar snaarstrakke kracht, lineair naar top, en daar janken we het uit als een volbloed racer. Wij zijn niet groot, maar we zijn met meer. Topsprinters op de korte baan voor een extreem lange duur. Een estafetteteam, klaar voor kilometers asfalt, liefst aalglad, onafgebroken en oneindig. Het verborgen hart van de beweging, de machine die de ziel tot leven wekt.

Maar nu liggen we stil, ontdaan van ons huis, naakt en zichtbaar voor iedereen. Het felle licht maakt ons klein, maar we zijn er nog steeds. Niet van elkaar gescheiden, de vierling is compleet en wacht. Goed, misschien zijn we wat verkleurd. Aangeslagen, zeker, door dat onafgebroken vuur in die geheime negorij. Maar wie maakt ons wat ? We zijn samen, klaar voor een nieuw begin. Vaak geïmiteerd, maar wij zijn het origineel, de blauwprint. Verberg ons, vertrouw ons en wij geven je topprestaties, alle kilometers die je maar wenst.

Jaap van der Sar

In 2019 bestaat de Honda CB750 50 jaar. Deze Honda betekende de nekslag voor veel motormerken, maar luidde ook de nieuwe tijd in. De motorfiets evolueerde van functioneel vervoersmiddel naar recreatief genotsmiddel. Omdat het zonde is een ’69 blok uit elkaar te schroeven, hebben we dat gedaan met een ’79 blok. Een vierklepper in plaats van een twee.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.