Actieplan voor verbetering verkeersveiligheid motorrijders

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een actieplan gepubliceerd waarin ze ingaan op de verkeersveiligheid van motorrijders en hoe ze die willen verbeteren.

De wegen in Nederland wegen moeten veiliger worden voor motorrijders. Dat staat in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 2030 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De SPV verschijnt pas eind dit jaar, maar het actieplan (klik om het plan te lezen – pdf) voor motorrijders is al wel bekend.

Hoewel het rapport slechts 16 pagina’s groot is, leest het niet echt makkelijk. Maar de eerste zin willen we je niet onthouden: ‘De motor bestaat al lang: Sinds de 19e eeuw willen mensen zich niet meer met spierkracht maar met een stoom- of verbrandingsmotor voortbewegen. Er is sindsdien veel veranderd.’ Daar valt geen speld tussen te krijgen.

De KNMV is één van de instanties die meewerkten aan de totstandkoming van het actieplan en we zijn de motorrijdersclub uit Arnhem dan ook dankbaar dat zij het rapport wel hebben doorgeakkerd en hebben teruggebracht tot de essentie: hoe wordt de verkeersveiligheid van motorrijders dan verbetert?

De belangrijkste punten blijken te zijn:

  • Continue voorlichting veiligheid motorrijders
  • Betere detectie motorrijders door veiligheidssystemen auto’s
  • Onderzoek naar welke veiligheidssystemen ook werken op motoren
  • Onderzoek naar ongevalsfactoren bij motorrijders
  • Meer aandacht voor risicoherkenning bij motorrijles en stimuleren nascholing, zoals de training Risico Herkennen
  • Strengere helmnormen, bijvoorbeeld een houdbaarheidsdatum
  • Onderzoek naar zichtbaarheid motorrijders en kijkgedrag automobilisten

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.