vrijdag 26 april 2024

‘Agent moet zelf hoogte van boete bepalen’

Politiechef Hans Vissers van Zeeland/West-Brabant zorgde een paar weken geleden voor opschudding. Volgens hem treden zijn politiecollega’s soms niet meer op omdat ze vinden dat boetes van 200 tot 300 euro voor een verkeersovertreding ‘echt te veel zijn’. Het zorgde voor een pittige discussie waarin nu ook Pieter van Vollenhoven van de Stichting Maatschappij en Veiligheid zich mengt. Een agent zou zelf de hoogte van een verkeersboete moeten bepalen volgens Van Vollenhoven.

''Bij verkeersovertredingen heeft de politie nu twee keuzes: een waarschuwing of een boete waarvan de hoogte vaststaat'', aldus Van Vollenhoven. ''Vaker komt de verkeersovertreder er met een waarschuwing vanaf, omdat de boete in de ogen van de agent te hoog is.'' Door politiemensen zelf de hoogte van een boete te laten bepalen, hoopt de voorzitter een einde te maken aan de aarzeling bij agenten om bekeuringen uit te delen.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is het daar niet mee eens. ''De tarieven zijn in de Tweede en Eerste Kamer vastgesteld. De Kamer en ik moeten duidelijkheid geven en daarom stellen wij de hoogte van de boetes vast'', zo melden onze collega´s van NU.nl.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP laat in een reactie aan NU.nl weten dat hij het voorstel Van Vollenhoven een 'interessante gedachte' vindt. "Er is nu veel weerstand binnen en buiten de politie tegen de hoogte van de boetes. Dit zou een middel kunnen zijn om uit die impasse te komen", zegt Van de Kamp. "Hier moeten we verder naar kijken."

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen