Bewijs: motorrijders verlichten file

Actieve motorrijders lossen de filedruk deels op, zo blijkt uit Belgisch onderzoek. De Standaard bericht over een grootschalig onderzoek van de Belgische mobiliteitsclub VAB. Zij hebben onderzocht hoeveel motorrijders er per seizoen actief rijden, en hoe zich dat verhoudt tot de filedruk. 

‘Van mei tot september tellen we dubbel zoveel motorrijders tijdens de spits en daalt de filedruk. In oktober halveert het aantal pendelaars per motor weer, en worden we opnieuw geconfronteerd met een toenemende filedruk’, zo legt de mobiliteitsclub uit.

Ook interessant is dat volgens de mobiliteitsclub de motor steeds vaker wordt gebruikt voor woonwerkverkeer, en verschuift de focus vanuit recreatief verkeer naar forensgebruik. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de toenemende filedruk door de jaren heen.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de ondervraagde motorrijders (de VAB hield een grootschalige enquete) een kwartier tijd winnen per enkele reis, door de auto in te wisselen voor de motor.

Wat we hier nu aan hebben? Tja, elk onderzoek dat ons motorrijder op positieve manier belicht, en ons ‘goed recht’ bewijst, helpt mee aan de acceptatie en eventuele positieve reacties van onze medeweggebruikers. Je-weet-wel, die ons in de file nét even iets meer ruimte kunnen geven.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.