dinsdag 14 mei 2024

Briljant! Geen auto maar motor van de zaak

Een auto van de zaak kennen we allemaal, maar een motor van de zaak is vreemd genoeg een stuk onbekender. Nog onbekender moeten we daarbij direct zeggen, want als het aan BMW ligt, is een motor van de zaak straks net zo ingeburgerd als de autovariant. Motorrijden kan op fiscaal gebied namelijk zeer aantrekkelijk zijn, zoals we laten zien aan de hand van de CE 04 elektrische motorscooter. Zo is het Optional Lease-tarief voor de CE 04 bij 28 maanden en 20.000 km totaal maar € 275,- per maand!

Fiscaal voordeel klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar dat is het in dit geval niet. Al zitten er naar goede traditie van de belastingdienst wel wat voorwaarden, uitzonderingen, clausules en bepalingen in. Wees gerust, die gaan wij echt niet op de komende 70 pagina’s uitdiepen, maar een beetje achtergrond is wel zo handig. Zo is wanneer je een motorfiets zakelijk koopt of financiert, de btw op de aanschaf– en gebruikskosten aftrekbaar. Maar mits (en voor zover) je als ondernemer btw mag aftrekken! Besluit je de motorfiets zakelijk te leasen, dan is de btw op de leasetermijnen en eventuele gebruikskosten aftrekbaar. Let op: de btw is alleen aftrekbaar op de zakelijke ritten. De privékilometers en woon-werkverkeer tellen niet mee. Koop of financier je de motorfiets zakelijk en zet je de motor op de balans van je onderneming? Dan kan het zijn dat er een extra aftrekpost van toepassing is: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een eenmalige, extra aftrekpost. Hoe hoog deze is, hangt af van je investering.

Bijtelling

Als je de zakelijk aangeschafte motorfiets privé gebruikt, betaal je bijtelling. Iets dat de meesten vast wel kennen uit de autowereld, maar die bijtelling is bij motoren een stuk lager. De bijtelling voor motorfietsen bestaat namelijk uit het werkelijke aantal gereden privékilometers vermenigvuldigd met de kostprijs per kilometer. Bij een B.V. wordt dit als loon verwerkt, waarbij je eventueel de vrije ruimte van de werkkostenregeling kunt gebruiken. Wordt je winst belast met inkomstenbelasting, dan wordt de bijtelling in mindering gebracht op de aftrekbare kosten van de motorfiets. Natuurlijk kun je je motorfiets ook gebruiken voor zakelijk én privé; dan kun je ervoor kiezen om de motor voor de inkomstenbelasting privé te boeken. Bij personenauto’s gebeurt dat vaak om zo de bijtelling te voorkomen. Maar omdat de bijtellingsregeling voor een motorfiets veel prettiger is, is zakelijke aanschaf doorgaans het voordeligst. Bij privéaanschaf mag je namelijk alleen voor de zakelijke ritten en het woon-werkverkeer € 0,21 per kilometer aftrekken van de belasting. Je accountant of fiscalist kan je hier meer over vertellen.

Wat betekent het in de praktijk?

Rekenvoorbeeld 1                 

zzp/lb             

Investering CE 04 incl. opties, excl. BTW€ 13.206,-
Reguliere afschrijving 80% van investering€ 5.230,-
KIA      28% van investering€ 1.830,-
MIA     27% van investering€ 1.765,-
VAMIL 3% van investering€ 196,-
Daadwerkelijke kosten€ 4.185,-

Uitgangspunten: Inkomen bruto > € 73.000,- (49,5% belasting), KIA investering totaal tusen € 2.601,- en € 63.716,-. Motorfiets blijft 5 jaar in eigendom.                 

Rekenvoorbeeld 2                 

zzp/lb

Investering CE 04 incl. opties, excl. BTW€ 13.206,-
Reguliere afschrijving 80% van investering€ 3.909,-
KIA      28% van investering€ 1.368,-
MIA     27% van investering€ 1.319,-
VAMIL 3% van investering€ 146,-
Daadwerkelijke kosten€ 6.464,-

Uitgangspunten: Inkomen bruto > € 70.000,- (37% belasting), voordeel groter bij inkomem hoger dan € 73.000,- ivm belastingschaal 49,5%. KIA investering totaal tusen € 2.601,- en € 63.716,-. Motorfiets blijft 5 jaar in eigendom.                 

Rekenvoorbeeld 3                 

bij vennootschapbelastin

Investering CE 04 incl. opties, excl. BTW€ 13.206,-
Reguliere afschrijving 80% van investering€ 2.007,-
KIA      28% van investering€ 1.368,-
MIA     27% van investering€ 1.319,-
VAMIL 3% van investering€ 146,-
Daadwerkelijke kosten€ 6.464,-

Uitgangspunten: Winst ondernemning: < € 200.000,- (19% belasting), voordeel groter bij winst < € 200.000,- door 25% belastingtarief. Totale KIA investeribng tussen € 2.601,- en € 63.716,–. Motorfiets blijft 5 jaar in eigendom            

Aftrekposten

Ben je ZZP’er of heb je een eenmanszaak en rij je minimaal 10 procent zakelijk? Dan zijn de kosten en de afschrijvingslasten aftrekbaar van het resultaat van je onderneming. Dit kan een serieuze belastingbesparing opleveren, want de belastingtarieven lopen op tot 42,57 procent. Als je de motor zakelijk financiert, dan is de rente ook aftrekbaar. Kies je ervoor om de motorfiets zakelijk te leasen, dan zijn de leasekosten aftrekbaar van je winst. Binnen een B.V. kun je een motorfiets door de B.V. zelf laten aanschaffen. In dit geval zijn de afschrijving, gebruikskosten en eventuele rente aftrekbaar. Bovendien zijn de kosten van een zakelijke leaseovereenkomst aftrekbaar.

De nieuwe BMW CE 04 in het kort

De CE 04 is een nieuwe stap in de BMW Motorrad-strategie voor elektrische, stedelijke mobiliteit. Het begon met de BMW Motorrad Concept Link in 2017, gevolgd door de bijna productieklare BMW Motorrad Definition CE 04 uit 2020. De BMW CE 04 is het volgende hoofdstuk voor stedelijke mobiliteit op twee wielen. Met zijn elektrische aandrijving, toekomstgerichte design en innovatieve connectiviteitsfuncties brengt deze scooter vervoer en communicatie samen, aldus BMW. Het blok genereerd een vermogen van 31 kW (42 pk) en daarmee duurt de klassieke ‘stoplichtsprint’ van 0 naar 50 km/h slechts 2,6 seconden. Er is ook een versie voor het A1-rijbewijs met nominaal vermogen van 11 kW (15 pk). Beide vermogensversies hebben een direct beschikbaar koppel van 62 Nm. De topsnelheid van beide is 120 km/h. De BMW CE 04 heeft een accucapaciteit van 60,6 Ah (8,9 kWh), goed voor een actieradius van zo’n 130 kilometer (A1 versie: 100 km).

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen