vrijdag 30 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Buell SuperTouring 1190 en Baja DR-crosser

Op de Daytona Bike Week heeft het opnieuw tot leven gewekte Buell zijn eerste gloednieuwe producten onthuld: de Buell SuperTouring 1190 en DR Baja dirtbike.

Het bedrijf ondergaat een nieuwe metamorfose, zo’n zes jaar nadat het in 2016 voor de tweede keer in de mottenballen werd gelegd nadat het in 2009 ook al door de voormalige eigenaars Harley-Davidson werd uitgefaseerd.

Buell toont twee nieuwe prototypes, waaronder een 175-pk crossmotor

Na de herstart van de productie in november 2021 met een nieuwe versie van de bestaande Buell 1190 RX-sportmotor – nu bekend als de Hammerhead – onthulde Buell dit weekend de productieversie van een nieuwe toermotorfiets die 12 maanden geleden werd aangekondigd met een teasercampagne

De Buell SuperTouring 1190 maakt gebruik van een aangepaste 185pk-versie van het blok dat beschikbaar is in de Hammerhead. Buell  beweert dat het de snelste productie sporttourer ter wereld maakt. Hoewel je die titel kunt betwisten. Ook andere modellen die tot de categorie sportstourer behoren, zoals de Kawasaki H2 SX, claimen de totel. Feit is dat  de SuperTouring 1190 veel vermogen en koppel (101 Nm) voor zijn geld levert. In de USA begint de prijs bij $ 21.995 (ongeveer € 20.275.-).

Hoewel het geen adventure-motorfiets is, kan je de SuperTouring 1190 beschouwen de voortzetting van de Buell Ulysses en lijkt hij rechtstreeks gericht op de Harley-Davidson Pan America.

Net als de Ulysses – die zowel verguisd als tot cultfavoriet werd gemaakt vanwege zijn excentrieke uiterlijk en ongebruikelijke wegligging – gaat de SuperTouring 1190 van meet af aan in op de eigenzinnige aard van de Buell met een hoekig, utilitair uiterlijk dat de meningen zal verdelen.

Het zijprofiel wordt gedomineerd door een aluminium brandstof-in-frame ontwerp, dat gelijkenis lijkt te vertonen met Buell’s van weleer die teruggaan tot het Harley-Davidson tijdperk, zoals de 1125R en XB9R.

De algemene afwerking is ook een aandachtstrekker met een ongewone voorzijde, die gedomineerd wordt door twee cirkelvormige koplampen gehuld in een dikke rechthoekige omhulling, plus een strook van running lights aangebracht eronder en een verticale voorruit.

Buell Baja DR

Aan de andere kant van de schaal zet Buell met de Buell Baja DR stappen in de dirt bike, een gebied dat naar eigen zeggen een belangrijke stap voor het bedrijf vertegenwoordigt.

Ook de Baja DR is uitgerust met dezelfde 72-graden V-twin 1190 cc die een krachtig vermogen van 175 pk levert, genoeg voor Buell om hem te beschouwen als de krachtigste productie-dirtbike ter wereld.

Opmerkelijk is dat het frame een buisvormig ontwerp lijkt te hebben – in plaats van het lichtmetaal van zijn rivalen – plus vering en carrosserie in motorcross-stijl.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen