woensdag 24 april 2024

De Whitelock Tinker Toy: Monstermotor staat te koop

Een Kawasaki met maar liefst 48 cilinders staat te koop. Dit buitensporige voertuig houdt het wereldrecord voor de meeste cilinders ter wereld. Het heet de Whitelock Tinker Toy en wordt geveild op 21 april in Stafford.

Motorrijders staan bekend om hun inventiviteit en soms zelfs waanzinnige stunts. Maar het zijn vooral de extravagante voertuigen die veel aandacht trekken: de langste motor, de grootste, de hoogste…

Simon Whitelock is een expert op dit gebied en heeft dus het record voor de motor met het grootste aantal cilinders. Zijn creatie, de Tinker Toy, werd voor het eerst aan het grote publiek getoond in 2003 en staat nog steeds trots vermeld in het Guinness World Records.

Om deze unieke creatie tot leven te brengen, heeft Whitelock een complexe constructie gemaakt van maar liefst 16 driecilinders van de Kawasaki KH250. Deze blokken zijn gerangschikt in zes rijen van acht, wat resulteert in een totaal van 48 cilinders met een capaciteit van 4200 cc. Opmerkelijk genoeg heeft deze bijzondere tweetaktmotor zelfs nog een extra negenenveertigste motor van slechts 125 cc als starter.

Zeldzame Ducati 125cc Mike Hailwood racer uit 1960 gaat naar de veiling

Onwaarschijnlijk

Theoretisch gezien zou deze monsterlijke motor 512 pk kunnen leveren, omdat elke motor oorspronkelijk goed is voor 32 pk. Echter lijkt dit in werkelijkheid zeer onwaarschijnlijk gezien de omvang en het gewicht van het voertuig. Whitelock heeft dan ook een op maat gemaakt verstevigd frame en een voorvork van een Goldwing moeten gebruiken.

Wat misschien nog wel het meest verbazingwekkende is, is dat de Tinker Toy legaal op de wegen in het Verenigd Koninkrijk mag rijden.

En nu, nu de motor met 48 cilinders van Whitelock weer in het nieuws is, wordt deze geveild tijdens de lenteveiling van Bonhams op 21 april in Stafford. De Tinker Toy heeft naar schatting een waarde tussen de 47.000 en 70.000 euro. Dus als je geïnteresseerd bent en lange armen (letterlijk) hebt, houd dan deze veiling goed in de gaten!

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen