dinsdag 23 juli 2024

De Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen gaat weer open!

De Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen gaat in de weekenden weer open voor motorrijders: de Raad van State heeft de in mei 2021 ingevoerde motorweekendafsluiting geschorst. Een glansrijke overwinning voor de MAG én voor motorrijdend Nederland.

De rechtbank was in dit hoger beroep niet mals in haar oordeel over het verkeersbesluit. De gemeente heeft geen inzicht kunnen geven in de hoeveelheid klachten waar de afsluiting op gebaseerd was, wist niet van wie de klachten afkomstig waren en waar precies over geklaagd was. Ook was het verkeersbesluit niet door verkeerskundige stukken onderbouwd. Verder zijn naar het oordeel van de rechtbank “de (subjectieve) klachten van omwonenden over motorfietsen op de Zuiderdijk in het evaluatierapport niet geobjectiveerd, maar slechts door middel van een enquête vastgelegd. […] Het college had geluidsmetingen moeten uitvoeren en moeten onderzoeken of die metingen kunnen leiden tot de conclusie dat motorfietsen te veel geluid op de Zuiderdijk produceren.”

Het bezwaar dat de MAG al in 2021 tegen de afsluiting aantekende, is volgens de Raad van State onterecht afgewezen. Drechterland moet ons bezwaar nu binnen zes maanden opnieuw beoordelen. Daartoe moet de gemeente eerste nulmetingen uitvoeren. Zonder metingen die uitwijzen dat motorfietsen ter plekke teveel geluid produceren, kan er geen sprake zijn van een afsluiting. Dat is een belangrijk element van deze uitspraak: het wordt wegbeheerders zo knap lastig gemaakt om wegen voor motorrijders af te sluiten. Vanzelfsprekend kan de MAG tegen het nieuw te nemen besluit van de gemeente direct weer in beroep gaan.

Voor deze hoger-beroepszaak kreeg de MAG steunbetuigingen van onder meer Motor.NL, MotoPlus, KicXstart, LOOT, RAI Vereniging, Motormeiden en de KNMV. Daarmee stond de organisatie er namens minstens 350.000 Nederlandse motorrijders. Goede zaak! Wil je de MAG ook direct steunen? Word dan lid op www.motorrijdersactiegroep.nl. En wil je dat deze dijk en alle andere wegen open blijven? Hou dan rekening met je omgeving als je er rijdt. Andere motorrijders zijn je er dankbaar voor.

 Heropeningsrit: Zaterdag 22 juni, 12:00

Aanstaande zaterdag organiseert de MAG samen met de regionale motorclubs MC West-Friesland en Route 506 een heropeningsrit. Deelnemers welkom! We vertrekken om 12:00 bij de McDonald’s Hoorn, Kleine Wijzend 1, 1647 DT Berkhout. Op de plaats van het eerste – mogelijk al verwijderde – verbodsbord knippen we het lint door. De rit eindigt rond 13:00 bij Reggie’s Snackhouse, Sluisweg 4A, 1601MB Enkhuizen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

2 Reacties

 1. Hoe dom kan je zijn om gelijk met grote groep daar “georganiseerd” te rijden. Weer een bevestiging dat ik niks met die MAG te maken wil hebben……….

 2. Antwoord op F van Zetten.
  U rijdt vast geen motor.
  Of misschien vindt u het normaal dat men hele stukken weg zomaar af kan sluiten voor en bepaalde groep
  weggebruikers.
  Ik heb in het Magblad wel eens een stukje gelezen van iemand die op de lekdijk woont en die vertelde dat de colonnes wielrenners die in het weekend op de dijk rijden veel erger zijn dan die “paar”motoren.
  Dus dat er een keer een tocht georganiseerd wordt om de openstelling te “vieren” moet kunnen.
  Als de rest van de tijd de motorrijders meer gedoseerd langsrijden met lagere toerentallen zal het vast goed komen.
  Prettige dag verder.

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen